Meer geld voor opknappen historische winkelpuien in Amsterdam

Artikel delen

Amsterdam stelt meer geld beschikbaar om de vaak prachtige maar ‘oude’ winkelpuien op te knappen. Vaak zitten deze puien achter verborgen achter reclameborden, stucwerk of kunststof platen en dat is het gemeentebestuur een doorn in het oog.

Sinds 2019 is er subsidie beschikbaar om winkelpuien in hun volle glorie te herstellen. Dit jaar komt er meer geld beschikbaar en hebben de gemeenste de regels eenvoudiger gemaakt. Vanaf oktober wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de subsidie van € 5.000,- voor onderzoekskosten en de subsidie van € 15.000,- voor daadwerkelijke herstelkosten. Pandeigenaren kunnen het totaalbedrag van € 20.000,- nu in één keer aanvragen.

historische winkelpui

Foto: Bernard Eilers, Stadsarchief.

Door de kenmerkende elementen van historische panden te herstellen, wordt niet alleen het pand zelf maar ook het straatbeeld verbeterd. Gevelreclames, gedecoreerde plafonds en gevelonderdelen worden weer in alle glorie zichtbaar. Sinds de invoering van de subsidie zijn er in de stad al 22 puien gerenoveerd, onder andere aan de Plantage Kerklaan en in de Jan Evertsenstraat. Voor dit jaar is nog € 86.000,- beschikbaar. Voor de binnenstad komt er begin oktober een apart subsidiebedrag van € 200.000,- bij. Het college hoopt daarmee nog meer eigenaren van panden in het centrum enthousiast te maken.