Renovatievloeren deeloplossing energietransitie

Artikel delen

Mede door het Klimaatakkoord uit 2019 moeten bestaande woningen van het aardgas af. Dit vraagt een overstap naar lage temperatuur verwarmingssystemen in combinatie met warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Hierbij is een goed geïsoleerde schil en vloer een belangrijke voorwaarde. Vooral de natuurlijke momenten moeten gebruikt worden om energiemaatregelen te nemen in de bestaande bouw. Deze uitdaging vraagt praktijkoplossingen, zoals de innovatieve renovatievloeren van De Hoop Pekso. Met de Reno Acero® vervang je een oude houten vloer in één dag door een moderne geïsoleerde nieuwe vloer.

renovatievloer

Met de Reno Acero® vervang je een oude houten vloer in één dag door een moderne geïsoleerde nieuwe vloer.

In de bestaande bouw zijn de vloeren vaak een vergeten bouwdeel. Gevels en daken worden aanvullend geïsoleerd, maar voor begane grondvloeren is dit veel lastiger. De overlast voor bewoners moet beperkt blijven en de kosten mogen ook niet te hoog oplopen.

Veel bestaande woningen hebben nog oude houten vloeren. Voor dit type vloeren heeft De Hoop Pekso twee renovatievloeren ontwikkeld: de Reno Acero® en de Reno Concreto®. De Reno Acero® is een droog en licht systeem voor minder draagkrachtige funderingen. Deze vloer wordt afgewerkt met een houten beplating. Hiermee zijn Rc-waarden haalbaar tot 5,0 m2K/W. De Reno Concreto® is de robuuste variant, die afgewerkt wordt met een wapeningsstaalnet en een betonnen druklaag van circa 30 mm. Deze vloer is ook geschikt voor uitbouwen. De maximale Rc-waarde is 6,0 m2K/W.

Systemen

De Reno Acero® bestaat uit stalen gecoate liggers, EPS-vulelementen en 22 mm houten vloerplaten. De hart op hart maat van de vulelementen is 610 mm en het eigen gewicht is slechts 20 kg/m2 (gelijk aan een houten vloer). De stalen liggers worden middels een montageschoen aan een stalen randprofiel gemonteerd. Dit Reno Randprofiel is snel te monteren, doordat deze niet wordt opgelegd, maar wordt opgehangen aan de muur. Hierdoor is de vloer vast verbonden aan de muur. De stabiliteit wordt verhoogd en bovendien wordt het contactgeluid teruggebracht met maar liefst 10 dB(A) in de eigen woning en met 4 dB(A) in naastliggende woningen.

De bestaande fundering hoeft door het geringe gewicht niet herberekend en aangepast te worden. De lichtgewicht renovatievloer kan bovendien binnen één werkdag geplaatst worden. Bewoners kunnen na de renovatie op dezelfde dag terugkeren in een comfortabele woning met een goed geïsoleerde nieuwe vloer.

De Reno Concreto® heeft eveneens stalen liggers en vulelementen van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Deze vloer wordt afgewerkt met een betonnen druklaag en een cementgebonden afwerklaag. Het gewicht van de vloer is circa 175 kg/m2. De hart op hart maten van de balken zijn variabel: 380, 470, 640 en 800 mm. De Reno Concreto® is geschikt voor renovatie en nieuwbouw (bijvoorbeeld een uitbouw) en wordt voornamelijk toegepast in woningen op funderingen met meer draagkracht, woningrenovatie waarbij droogtijd van beton geen rol speelt en lastig bereikbare locaties.

renovatievloer

De Reno Concreto® is de robuuste variant, die afgewerkt wordt met een wapeningsstaalnet en een betonnen druklaag van circa 30 mm. Deze vloer is ook geschikt voor uitbouwen.

Corrosie maakt geen kans

De stalen liggers van beide vloertypen zijn beschermd met Magnelis® coating. Deze speciale coating bestaat uit zink, aluminium (3,5%) en magnesium (3%) en biedt een superieure corrosie weerstand, zelfs in agressieve omstandigheden. Dankzij het self-healing effect van Magnelis®, worden de kanten van de profielen ook perfect beschermd. Kleine beschadigingen in de vorm van bijvoorbeeld krassen zijn zelfhelend. Daarnaast mag door toevoeging van magnesium de laagdikte van de ligger geringer zijn om dezelfde corrosieweerstand te halen. Hierdoor wordt er minder zink gebruikt, wat het milieu ten goede komt.

renovatievloer

Detail van de Reno Acero® met de stalen gecoate liggers en EPS-vulelementen

De Hoop Pekso

De Hoop Pekso
www.dehoop-pekso.nl