Van Essenkazerne Ede getransformeerd naar huurwoningen

Artikel delen

In opdracht van woningcorporatie Woonstede en De Bunte Vastgoed gaat Bouwbedrijf Kreeft de Van Essenkazerne in Ede transformeren. De oostelijke vleugel van de voormalige artilleriekazerne uit begin vorige eeuw wordt omgebouwd tot 24 sociale huurwoningen. Kreeft start dit jaar nog met de bouw van de transformatie. Naar verwachting levert Woonstede begin 2023 de huurwoningen op aan de nieuwe bewoners.

Woonstede en De Bunte kochten ieder een deel van de H-vormige Van Essenkazerne. Samen met de gemeente Ede ontwikkelden zij in de afgelopen twee jaar een herbestemmingsplan, dat recht moet doen aan de rijksmonumentale kazerne en voorziet in de woningbouwbehoefte in Ede. In de westelijke vleugel en het midden paviljoen realiseert De Bunte 16 koopwoningen in de vrije sector. Daarmee gaat de Van Essenkazerne woonruimte bieden aan in totaal 40 huishoudens.

essenkazerne

De 24 huurwoningen die Woonstede in het beschermde rijksmonument realiseert, variëren in grootte en krijgen elk een unieke indeling. Van studio’s met balkon tot appartementen met een tuintje en maisonnettes met drie slaapkamers. Bij de verbouwing van de Van Essenkazerne worden zoveel mogelijk originele details bewaard.

De Van Essenkazerne is een van de zeven kazernecomplexen aan de oostrand van Ede. Op 1 januari 2011 verliet Defensie de kazernes en werden ze overgedragen aan de gemeente Ede. Die gaf diverse kazernegebouwen een nieuwe bestemming en startte met de bouw van een nieuwe woonwijk op de kazerneterreinen.