Laag vermogen warmtepomp minimaliseert energierekening huurders

Artikel delen

Gratis koeling, lage energiekosten en een comfortabel binnenklimaat: dat ervaren de bewoners van sociale huurwoningen in de grondig vernieuwde en verduurzaamde 14 verdiepingen tellende flat Hoog Lindoduin in Den Haag. Itho Daalderop heeft de galerijwoningen voorzien van een water/water warmtepomp met boiler die past als een warme – én koele – jas bij dit complex. Omdat zonder veel sloopwerk in de woningen gebruik is gemaakt van schachten waarin voorheen de rookgaskanalen zaten, omdat de warmtepomp geen extra ruimte in de woningen in beslag neemt en omdat ook geen centrale pompruimtes in het complex nodig zijn. Daar was simpelweg geen ruimte voor.

 

Ruud Verbraak, Commercieel Technisch Engineer Renewables van Itho Daalderop: “Opdrachtgever Vestia wilde de woningen gasloos maken en wij hadden net onze nieuwe WPU KC (Klein Collectief) warmtepomp ontwikkeld. Met een compacte WPU-opstelling in de woning waarin alle techniek is gebundeld, zodat je geen centrale technische pompruimtes nodig hebt voor de grondbronnen. Individuele pompjes brengen warmte en koeling tot 14 verdiepingen omhoog. Met een mooie pompregeling die geleidelijk op- en afschaalt, zonder schokken. De bewoners hebben nu vloerverwarming, CO2-gestuurde ventilatie met warmteterugwinning en een centrale bedieningsunit.”

“Het bijzondere is dat de bewoners nu ook gratis koeling hebben. Doordat de schil van de woningen uitstekend geïsoleerd is en de warmtepomp slechts 2,5 kWh (600% COP-rendement) vergt, is voor verwarming en warmtapwater niet meer dan 400 W aan stroom nodig. Dankzij de lage energierekening is de huurverhoging voor de teruggekeerde bewoners (terugkeergarantie gemeente) nu zeer beperkt.”

“De WPU is een beproefde warmtepomp van inmiddels de vijfde generatie. De variant ‘Klein Collectief’ was gloednieuw en is juist voor deze 182 woningen perfect toepasbaar. Het mooie is dat deze warmtepomp qua bronzijde aanpasbaar is aan open of gesloten warmtebronnen en aan individuele en collectieve systemen.”

Bekijk het filmpje hier.

Itho Daalderop
www.ithodaalderop.nl