Innovatieve verwarming voor portiekflats na renovatie

Artikel delen

Aan de Suikerbrink in het Gelderse Vaassen zijn 3 appartementengebouwen van woningcorporatie Triada met in totaal 45 woningen ingrijpend gerenoveerd en zo helemaal klaargemaakt voor een duurzame toekomst. Het complex dateert van 1961 en voldeed destijds prima. Maar afgezet tegen de eisen van deze tijd waren de 45 woningen verouderd, gehorig, was de indeling niet optimaal en waren ze verre van energiezuinig. Renovatiee van de Suikerbrink woningen – een samenwerking van Woonstichting Triada (opdrachtgever), Van der Leij Bouw, Installatiebedrijf Feenstra, Schuurmans Afbouw en Saint-Gobain Solutions – was absoluut noodzakelijk.

Auteur: Harmen Weijer, foto’s: Saint Gobain

De 3 portiekflats uit 1961 aan de Suikerbrink in Vaassen van woningcorporatie Triada waren hard toe aan een renovatie. Dankzij duurzame maatregelen is een energielabelsprong gemaakt van G naar A.

Een dergelijke grootscheepse renovatie vergt een goede en lange voorbereiding, waardoor het project al met al enkele jaren in beslag nam. Er zijn eerst twee modelwoningen gemaakt. Daardoor kregen de bewoners goed inzicht in de renovatie. Ook woningcorporatie Triada kon de ervaring gebruiken voor het vervolg van het project.

Vorig jaar maart startte de renovatie met asbestsanering en sloopwerkzaamheden. De woningen kregen een compleet nieuwe indeling die past bij de woonwensen van deze tijd. Alle woningen zijn vervolgens voorzien van spouwisolatie, isolerende voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas en het ActiveWarmth wandverwarmingssysteem: elektrische wandverwarming die zeer energiezuinig is. De nieuwe bewoners hebben van de bouwpartners een duidelijke woningwijzer gekregen.

Wandverwarming

Dankzij het ActiveWarmth wandverwarmingssysteem kunnen all-electric, gasloze woningen met een verantwoord energieverbruik worden gecreëerd. Het systeem verwarmt namelijk alleen daar waar de bewoner zich bevindt, dankzij een aanwezigsheidsmelder per vertrek. Dit systeem bestaat uit de hoogwaardige HABITO®-wandplaat van Gyproc, voorzien van verwarmingspolymeer. Deze plaat is tevens stootvast en beschikt over goede geluidsisolerende eigenschappen. De afneembare plint zorgt ervoor dat je altijd een wandcontactdoos kunt verplaatsen of kun toevoegen en dat de transformator onzichtbaar verwerkt blijft in de wand. De Isover glaswol wordt gebruikt om energieverlies minimaal te houden. Maar ook helpt het een veel gehoorde klacht bij woningcorporaties in dit soort portiekflats, geluidsoverlast, aan te pakken.

Via de bewegingssensor weet het systeem wanneer het ingeschakeld moet worden. Deze lage-temperatuurverwarming is heel energiezuinig. Het systeem past perfect bij dit renovatieproject, vertelt Frank te Poel, CEO van Saint-Gobain Solutions, waaronder Gyproc valt: “De energietransitie is een grote uitdaging. We moeten sneller en slimmer bestaande woningen verduurzamen. Daarom hebben we dit innovatief verwarmingssysteem ontwikkeld om het toekomstbestendig renoveren van woningen mogelijk te maken. Zeker bij grootscheepse renovatieplannen van woningen en appartementencomplexen.”

Deze manier van verwarmen is bovendien heel comfortabel voor de bewoner, weet Te Poel. “Het is een prettige manier van verwarmen, omdat het je hele lijf aanstraalt – een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld vloerverwarming. Verder reageert het systeem heel snel. Bewoners ervaren de warmte direct; binnen een kwartier stijgt de temperatuur met 8 graden.”

ActiveWarmth wandverwarmingssysteem van Gyproc / Saint Gobain bestaat uit de wandplaat, voorzien van verwarmingspolymeer. Deze worden aan elkaar verbonden in de plint, die weer worden afgewerkt met isolatie en een gipsplaat. De panelen geven een aanstralende warmte, die bovendien snel op te schakelen is.

Verduurzaming

De appartementen zijn vanuit de binnenzijde in alle opzichten onder handen genomen. Zo worden ze door middel van een warmtepomp voorzien van warm water, gebeurt de ventilatie mechanisch met warmteterugwin-functie en op de daken liggen zonnepanelen. Dankzij deze maatregelen gebruiken de woningen geen aardgas meer. Er is weinig energie nodig voor verwarming én de zonnepanelen leveren een flink deel van de benodigde energie op. Na de renovatie worden de appartementen gewaardeerd met energielabel A. Daardoor kunnen de energielasten laag blijven. Verder hebben alle appartementen een nieuwe keuken, badkamer en wc gekregen. En tot slot zijn ook de gevels en garages volledig gerenoveerd en zijn er nieuwe afgesloten entreepartijen aangebouwd. Na de renovatie van de flats is ook het buitenterrein opnieuw ingericht.

Dankzij zonnepanelen op het dak, goede isolatie van de flats en het gebruik van een innovatie, elektrisch warmtesysteem zijn de flats aardgasloos.

Omvangrijk project

Een dergelijk renovatieproject heeft grote impact op de bewoners. Wim Klein Langenhorst, adjunct-directeur van Triada: “We zijn jaren geleden al begonnen met plannen voor de Suikerbrink. Bewoners konden ervoor kiezen om terug te keren, maar uiteindelijk hebben alle voormalige bewoners ervoor gekozen om permanent te verhuizen. Er was veel belangstelling voor de vernieuwde Suikerbrink en alle appartementen zijn inmiddels verhuurd.”

De gemeente Epe is blij met de vernieuwde Suikerbrink, laat wethouder Michiel Wiersinga weten: “Ook bij de gemeente staat de energietransitie hoog op de agenda. En dat na deze omvangrijke renovatie de huurprijzen betaalbaar zijn gebleven is een goede zaak. Wat we ook belangrijk vinden is dat van de 45 appartementen er nu 9 bestemd zijn voor jongeren onder de 23 jaar.”

Gyproc Nederland
www.gyproc.nl