Stevige impuls aan zonne-energie op Amsterdamse huurwoningen

Artikel delen

Woningcorporatie Stadgenoot, zonnepanelen- en ledaanbieder Zongenoot en BNG Bank ondertekenden vandaag de samenwerkings- en exploitatieovereenkomsten voor het aanleggen van zonnepanelen op maximaal 7.000 huurwoningen van Stadgenoot. Dat is bijna een kwart van het totale woningbezit van Stadgenoot. Ook worden er in de algemene ruimtes van de wooncomplexen van Stadgenoot 30.000 led armaturen geplaatst. Het project duurt naar verwachting zo’n vier jaar.

zonnepaneel

Bijzonder is dat dit project niet door Stadgenoot zelf wordt gefinancierd, maar door een zogenoemde Energy Service Company (ESCO) met de naam Zongenoot. Stadgenoot stelt haar daken, galerijen en portieken beschikbaar aan Zongenoot, dat op haar beurt zorgt voor de financiering, realisatie en het onderhoud van zonnepanelen en led armaturen.

Zongenoot verhuurt de zonnepanelen aan de huurders en biedt een opbrengstgarantie en bescherming tegen het salderingsrisico. Met dit project is in totaal een bedrag van € 27 miljoen gemoeid. De financiering komt voor het grootste deel (€ 20 miljoen) van BNG Bank.

Besparing voor de huurders

Het initiatief is goed nieuws voor de huurders van Stadgenoot. Zij krijgen niet alleen toegang tot duurzame energie, opgewekt op hun eigen dak, maar kunnen ook besparen op hun energielasten. Huurders krijgen de garantie dat ze door het huren van zonnepanelen altijd besparen op de stroomcomponent van hun energielasten. Dit was een belangrijke voorwaarde van huurdersvereniging Huurgenoot, die dan ook positief oordeelde over de gekozen aanpak. Het betreft hier appartementsgebouwen én eengezinswoningen