Monumentaal postkantoor in Venlo omgebouwd tot museum

Artikel delen

In Venlo is een monumentaal postkantoor herbestemd tot huisvesting voor Museum van Bommel van Dam. BiermanHenket ontwierp zowel de renovatie, twee eigentijdse uitbreidingen en het interieur. Het concept – van visie, ontwerp tot uitvoering – is een hoogwaardige, duurzame transformatie voor een toekomstbestendig en uitnodigend museum.

Het museum wenste een nieuwe huisvesting om grotere bezoekersaantallen te kunnen faciliteren en zich te manifesteren als culturele ontmoetingsplaats in de stad. Tegelijkertijd vroeg het in het centrum gelegen en voormalige postkantoor, een rijksmonument in 1938 door Rijksbouwmeester Hayo Hoekstra ontworpen, om een nieuwe bestemming.

Gelegen aan een doorgaande route van de historische binnenstad naar het station, de nabijheid van een park én het Limburg Museum in de directe omgeving is ook een stedenbouwkundige visie verwerkt in het ontwerp. Het park is gelijktijdig aan de herbestemming doorgetrokken tot het museum en vormt hiermee een groene loper van het station richting de binnenstad.

Het gewenste laagdrempelige karakter van het museum en de stedenbouwkundige visie hebben ervoor gezorgd dat het gebouw voor een groot deel publiek toegankelijk is ontworpen. Er is een openbare belevingsroute in het gebouw opgenomen die start op de begane grond en eindigt op de tweede verdieping bij een groen dakterras en het kunstvenster.

Nieuwe toevoegingen zijn duurzaam en circulair ontworpen. Zowel de nieuwe parkentree als het kunstvenster zijn bekleed met volledig recyclebare aluminium shingles. Een nieuwe stalen trap in een monumentaal trappenhuis is demontabel en gemaakt van prefab gesneden blauwstaal. Voor de interieurbekleding van onder meer de entreebalie en museumbar is een unieke, circulaire geglazuurde tegel ontwikkeld. Een integraal ontwerpteam – met architect, bouwfysicus en installatie-adviseur – resulteerde in een gasloos monument, waar tot aan de gerecyclede stoffen luchtkanalen aan duurzaamheid en circulariteit is gedacht.