Project in beeld

Artikel delen

Frisse start voor appartementen in oude Landbouwschool Leeuwarden 

Op een mooie, centrale locatie in Leeuwarden gingen in vroegere tijden aanstormende agrariërs naar school. Hun Rijks Middelbare Landbouwschool (R.M.L.S.) is inmiddels al 25 jaar geleden geen school meer. De locatie is omgebouwd tot 26 appartementen. Deze worden door eigenaar Thuiscorporatie Elkien verhuurd aan voornamelijk jongvolwassenen. Anno 2021 was een opknapbeurt wel weer nodig. Deze is dit jaar uitgevoerd door Wits Noord. Het was ook Wits Noord, die voor zowel de keuken als de badkamer de strakke Fibo-panelen van RET Bouwproducten aanraadde.

Auteur: Harmen Weijer

huis

De voormalige Rijks Middelbare Landbouwschool (R.M.L.S.) is 25 jaar geleden al omgebouwd tot appartementencomplex, en is afgelopen zomer geheel gerenoveerd.

In het statige, maar inmiddels gedateerde Rijksmonument zijn de werkzaamheden in de afgelopen drie maanden bij 26 appartementen één voor één uitgevoerd, vertelt uitvoerder Johan Braaksma. “Dat gebeurde in volledig bewoonde situatie. We hebben de bewoners al in een vroeg stadium betrokken bij de planvorming. Ze konden voordat de werkzaamheden begonnen, een keuze maken voor hun nieuwe keuken en badkamer. Hierbij konden ze kiezen uit vier kleuren panelen voor de keuken en drie kleuren panelen voor de badkamer.

 

Beter bestand tegen werking

Zowel de keuken als toilet en badkamer in de 26 appartementen waren gedateerd en nodig toe aan een opfrisbeurt.

Na 25 jaar was de aankleding van keuken, toilet en badkamer aan een opfrisbeurt toe. Braaksma: “In de badkamer waren de tegels op gipswanden geplaatst. Dit is een kwetsbare ondergrond waardoor tegels kunnen breken als je bijvoorbeeld een deur hard dicht gooit. Wij adviseren in zo’n situatie Fibo-panelen. Dit oogt niet alleen strakker maar is ook beter bestand tegen werking. We willen uiteraard graag dat het weer 25 jaar meegaat.”

Mooi resultaat

“De panelen zijn 60 cm breed en 240 cm hoog. We plaatsen ze over de gehele hoogte in de badkamer. Ze worden afgewerkt met een 10 cm hoge plint. De leidingen voor water en elektra worden hier mooi achter weggewerkt. Voorheen werden deze leidingen voor de wand geplaatst. Omdat het grote panelen zijn, is een badkamer snel en efficiënt te renoveren. Bovendien is Fibo makkelijk aan te brengen en werk je schoon omdat ze droog over de oude tegels worden aangebracht. Dit scheelt sloop en breekwerk. Dit is niet alleen prettig voor ons, maar ook voor de bewoners. De panelen zijn onderhoudsvrij en eenvoudig schoon te houden.”

Woningcorporaties

Over de bestaande tegels zijn Fibo-panelen aangebracht. Ze worden afgewerkt met een 10 cm hoge plint. De leidingen voor water en elektra zijn hier mooi achter weggewerkt.

Braaksma werkt al jaren met Fibo-panelen. “We hebben deze panelen al eerder bij groot onderhoud projecten in opdracht van Elkien geplaatst. Dat doen we trouwens ook voor andere woningcorporaties omdat ze dus eenvoudig, snel en efficiënt zijn aan te brengen.”

Installaties vervangen

Naast de natte ruimtes zijn in de appartementen ook installaties vervangen. “Drie appartementen hadden nog gaskachels, die nu vervangen zijn door een nieuwe cv-ketels. Ook in de andere appartementen zijn de cv-ketels vervangen door nieuwe. Ook de mechanische ventilatie hebben we vervangen of nieuw aangebracht.”

Het resultaat is een geheel up-to-date appartementencomplex in een Rijksmonument, dat ook de komende jaren dienst blijft doen als woongebouw. Ideaal voor starters in een tijd waarin voor hen maar weinig woningen te huur zijn.

 

 

 

 

RenovatieTotaal