CO-keur voor kleine bedrijven en zzp 

Artikel delen

Iedere ondernemer die werkt met en aan cv-ketels, geisers en bijvoorbeeld gashaarden moet vanaf 1 april 2022 voldoen aan de zogenaamde CO-certificering. Dit houdt in dat ook kleine ondernemers en zzp’ers naast het voldoen aan de vakbekwaamheidseisen, een bedrijfscertificering nodig hebben. Door samen te werken in het nieuwe collectief CO-keur doen zij dat op een goed geregelde én goedkope manier. CO-keur is een initiatief van TIC Services Nederland in samenwerking met SKG-IKOB en BRIS. 

Auteur: Harmen Weijer

Vanaf 1 april volgend jaar mogen mensen en bedrijven alleen werken aan cv-installaties als ze onder een officieel certificaat werken. Door zich aan te melden voor het nieuwe collectief CO-keur van TIC Services Nederland, kunnen ook kleine ondernemers voldoen aan de eisen die in de Gasketelwet worden gesteld. De complete certificering is daarmee geregeld, inclusief het opstellen van het kwaliteitssysteem. Dat bespaart hen al snel duizenden euro’s per jaar. TIC Services Nederland werkt uitsluitend samen met vakmensen.

Ondernemers worden van harte uitgenodigd zich aan te sluiten bij het collectief, zegt Bastiaan Benz namens het bestuur van TIC Services Nederland. “Ze hoeven zich geen zorgen te maken over administratief werk of over interne audits. In feite liften ze mee met ons CO-certificaat. In september en oktober zijn er pilots, zodat we zeker weten dat alles optimaal functioneert, ruim voor de deadline van april 2022.”

CO-keur is als koepelorganisatie zelf gecertificeerd, maar verstrekt geen certificaten. De ondernemers krijgen een licentie om onder het certificaat te werken. Om lid te worden moeten ze aan toelatingseisen voldoen. CO-keur werkt alleen met vakmensen en ziet toe op de vakbekwaamheid door te vragen naar het vakpaspoort. Daarnaast moet men kunnen aantonen over de juiste – jaarlijks gekalibreerde – meetapparatuur te beschikken.

De ondernemers die meedoen krijgen als CO-keur eenmaal actief is de beschikking over een app, waarmee ze de kwaliteit van hun werk automatisch vastleggen en afmelden. Het hele proces voldoet dan volledig aan de BRL 6000-25. Alle informatie over CO-keur is te vinden op www.co-keur.nl.