Project in beeld
Vloer in woningen renoveren in één dag
Steeds meer particulieren willen hun woning upgraden en dat betekent voor jaren 60-, 70- en 80-woningen vaak dat de begane vloer gerenoveerd en geïsoleerd moet worden. Dat kan op een conventionele manier met nieuwe balken, maar dat is tijdrovend en kostenverhogend. Een goed alternatief is het gebruik van renovatievloeren, die de oude vloer vervangen en meteen voor isolatie zorgen. Bij Duofor is men daar al jaren mee actief, en sinds kort zelfs met een BCRG gecertificeerde biobased samengestelde variant. Want, zo zegt Dennis van Dijen, adviseur bij Duofor, “woningcorporaties streven vanaf volgend jaar naar het gebruik van 8% biobased materialen bij woningbouw en -renovaties.”
Auteur: Harmen Weijer.
Foto’s: Duofor.
Eén van de meest recente projecten bij particulieren is de renovatie van de begane vloer in een woning in Nieuwe Wetering. Bouwbedrijf van Emmerik voert deze renovatie uit, waarbij Duofor de renovatievloer produceert en levert, vertelt Dennis van Dijen, die nauw betrokken is bij het project. “We vinden het heel belangrijk dat we dicht op het project zitten. Wij zijn producent/leverancier van deze vloeren en we willen de aannemer zo veel mogelijk ontzorgen en met raad en daad helpen bij het aanbrengen van de vloer. Zeker bij de eerste keer is dat aan te raden; daarna weten aannemers meestal wel hoe de vloer het beste aangebracht moet worden.”
Liggerindeling
Zeker de eerste keer start het project met een gezamenlijk bezoek op locatie, waar Van Dijen en zijn collega’s met de aannemer de woning gaan bekijken. Van Dijen: “We meten dan eventueel de vloer in. Aan de hand van deze ingemeten data maken wij een tekening met onder andere de liggerindeling, die we doorsturen naar de aannemer. Als we hierop een goedkeuring krijgen, gaat de vloer in productie. Of wordt deze uit onze ruime voorraad geleverd. Als dat gereed is, gaat de gehele vloer – dus zowel de stalen liggers, als de eps-isolatie vulelementen tot aan het allerlaatste schroefje – in één vrachtauto naar de bouwlocatie. Dat vinden we ook heel belangrijk, want dat voorkomt onnodige verkeersbewegingen en is ook een stuk duurzamer dan dit aanleveren in meerdere vrachtauto’s.”
Snel monteren
Het leggen van de renovatievloer van Duofor gaat eveneens snel, want het is mogelijk in 1 à 1,5 dag de vloer te leggen en van beton te voorzien. Van Dijen legt uit hoe dat kan.
“Als men ervoor kiest om te werken met het muurprofiel in combinatie met haakbeugels is het mogelijk om deze rechtstreeks aan de bouwmuur te bevestigen. Hak- en breekwerk is niet meer nodig, waardoor de stofbelasting aanzienlijk vermindert en de bouwtijd versneld. Met onze vloer mag met een overspanning van 5,5 meter nog steeds met muurprofielen worden gewerkt, waardoor er veel minder in de muur gehakt hoeft te worden. Dat komt omdat het staal van onze balken van minimaal S390 kwaliteit is, wat inhoudt dat dit staal 1,74 mm dik is, waar overige partijen met slechts 1 mm staaldikte werken.” Daarnaast beschikt Duofor over andere speciaal ontwikkelde hulpstukken om de bouwtijd aanzienlijk te versnellen en om de vloer passend te krijgen in iedere situatie. “Zo hebben we een raveelbeugel om eenvoudig revalingen te maken voor kruipluiken en een schouw. Daarnaast hebben we het schuif-koppelstuk om de liggers met elkaar te kunnen verbinden en om een ligger 0,4 m traploos te verlengen.”
Circulair met biobased materialen
Op vragen vanuit de markt – voornamelijk woningcorporaties – heeft Duofor het Combifor FLEX systeem verder uitgebreid met een andere isolatie samenstelling. Dit is altijd al de kracht van het Combifor FLEX systeem geweest. “Het gaat hierbij om bijvoorbeeld materiaal van vlas of hennep, maar het kan ook om houtwol, gerecyclede eps en pir gaan, en zelfs hergebruikte spijkerbroeken. Deze worden afgewerkt met duurzaam plaatmateriaal. En ook belangrijk deze vloer is sinds kort voorzien van een erkende prestatieverklaring van Bureau CRG en daardoor heeft men onder de juiste voorwaarden recht op ISDE-subsidie. Op dit moment zijn wij de enige leverancier in Nederland die deze biobased samengestelde renovatievloeren produceert en levert”, aldus Van Dijen, die er op wijst dat biobased bouw- en isolatiematerialen bij woningcorporaties een steeds belangrijke rol speelt.
Van Dijen doelt daarmee op de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB), die ministeries van BZK, I&W, LNV en EZK hebben opgestart met 200 miljoen euro aan overheidsfinanciering. Doel is onder andere dat in 2030 minstens 30% van de isolatie voor verduurzaming is uitgevoerd met biobased materialen. “Vanaf volgend jaar is het streven van woningcorporaties al een aandeel van 8% biobased te behalen. Daar helpt deze renovatievloer in ieder geval zeker mee”, besluit Van Dijen.
Duofor
duofor.eu