De oplossingen voor het groeiende probleem van netcongestie in de energiemarkt

In de snel ontwikkelde wereld van energieconsumptie staat de markt voor een immense uitdaging: de groeiende vraag naar energie. Je kunt niet om de berichten op het nieuws of in de krant heen. Tegen 2035 wordt verwacht dat de wereldwijde energievraag verdubbeld zal zijn ten opzichte van de huidige energiebehoefte. Dit zal de druk op de energievoorzieningssystemen wereldwijd aanzienlijk verhogen. Een cruciaal probleem dat ontstaat uit deze behoefte is netcongestie.

Netcongestie, ofwel de overbelasting van het elektriciteitsnet, wordt een steeds meer voorkomend fenomeen. Het gevolg van deze overbelasting is niet slechts een onbetrouwbare stroomvoorziening; het kan zelfs leiden tot complete stroomuitval. Met de huidige afhankelijkheid van elektriciteit voor alles, van basisbehoeften tot geavanceerde technologieën, wordt de dreiging van netcongestie een probleem dat niet langer genegeerd kan worden.

Het risico van stroomuitval is niet alleen een ongemak voor consumenten, maar kan ook gevolgen hebben voor bedrijven, industrieën en essentiële diensten. Een onstabiele stroomtoevoer kan de productiviteit verminderen, de kosten verhogen en de veiligheid in gevaar brengen. Dit probleem is niet langer beperkt tot specifieke regio’s; het is een wereldwijde zorg die dringend aandacht vereist.

Nieuwe opleiding

Om iets te doen komt TVVL met een nieuwe opleiding. Namelijk de opleiding Elektrotechnische Installatieconcepten & Netcongestie. Deze post-hbo opleiding is ontworpen om professionals op te leiden die een rol kunnen spelen in de energietransitie, met specifieke focus op laagspanningssystemen in gebouwen.

Een van de belangrijkste aspecten van deze opleiding is het begrip van energieopslagsystemen en hun cruciale rol bij het beheren en voorkomen van netcongestie. Deze systemen hebben de capaciteit om overtollige energie op te slaan tijdens perioden van lage vraag en deze vrij te geven tijdens piekmomenten, wat het netwerk in balans houdt en de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening vergroot. Beter en effectiever zou zijn om dit binnen een volledig gecontroleerde installatieomgeving aan te pakken en daarbij te kijken naar een combinatie van verschillende mogelijkheden.

Deze opleiding is niet alleen een kans om te leren. Het is een kans om een verschil te maken in een wereld vol energie-uitdagingen.

Leerdoelen ‘Elektrotechnische Installatieconcepten & Netcongestie

Na afronding van deze nieuwe opleiding;

  • ben en je in staat de energiebalans van een gebouw en installatie te bepalen;
  • begrijp je hoe energieopslag kan bijdragen aan het aanpakken van congestie gerelateerde vraagstukken;
  • ken je specifieke congestie- en energiebehoefte uitdagingen, analyseer je oorzaken en leer je ontwerpoplossingen bedenken, voor bedrijfsinstallaties in de utiliteit en industrie, maar ook voor de woningbouw of op wijkniveau;
  • ken je technische principes in relatie tot de wisselwerking en integrale aanpak tussen verschillende soorten energieopslagsystemen;
  • ontwerp je duurzaamheidsoplossingen en adviseer je geschikte energieopslag- en netcongestie-oplossingen met in achtneming van specifieke wet- en regelgeving;
  • beoordeel en selecteer je kosteneffectieve oplossingen voor energieopslag en netcongestie;
  • kun je een (deels) zelfvoorzienend gebouw ontwerpen;
  • ben je een waardevolle gesprekspartner bij vraagstukken over energieopslag en netcongestie-oplossingen.

Deze 16-daagse opleiding start op 20 februari 2025. Lesdagen zijn om de week op donderdag tijdens de middag/avond. Inschrijven kan via www.tvvl.nl/cursussen.

16 lesdagen| post-hbo | startdatum 20 februari 2025 | lesdag: donderdag middag/avond | Woerden