56 sociale huurwoningen in Nijkerk succesvol verduurzaamd
Bouwbedrijf Aalberts Bouw uit Loosdrecht heeft in opdracht van woningcorporatie Woningstichting Nijkerk (WSN) grote onderhouds- en verduurzamingswerkzaamheden verricht bij 56 sociale huurwoningen in de Van Zuijlenstraat en Van Spaenstraat in Nijkerk. Daardoor hebben de meeste woningen drie of vier stappen gemaakt qua energielabel, van C naar A+ of A++.
De woningen zijn tijdens de renovatie van onder tot boven aangepakt. Ze zijn volledig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is er een CO2-gestuurd warmte-terugwinsysteem met vochtsensors geplaatst. Naast een hoger energielabel hebben de woningen door deze werkzaamheden een verbeterde uitstraling gekregen. Nieuwe dakpannen, geïsoleerde gevelbeplating en kozijnen geven de jaren 70-woningen een moderne uitstraling. Bewoners mochten kiezen uit grijze, blauwe of groene ramen en deuren.
“Het verduurzamen van bestaande woningen is een belangrijk thema voor Woningstichting Nijkerk”, vertelt Michiel van Baarsen, directeur-bestuurder van WSN. “Dit doen we natuurlijk vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar vooral met accent op besparen. Door woningen te verduurzamen blijven ze warmer in de winter en koeler in de zomer. Dit scheelt aanzienlijk in de energierekening en zo houden we huurwoningen betaalbaar. Daardoor kunnen woningen én bewoners weer jaren vooruit. Ik ben blij dat het project is geslaagd en dat bewoners hier op meerdere vlakken van profiteren.”
Bewoners zijn tijdens de werkzaamheden intensief betrokken bij alle stappen. Ellen Sprong, bewonersconsulente bij Aalberts: “Het is voor alle partijen belangrijk om bewoners goed te informeren over het project, omdat geen huis of bewoner hetzelfde is. Daarom hebben we alle bewoners persoonlijk bezocht, konden ze komen kijken in een modelwoning, hadden ze een vast aanspreekpunt en kregen ze uitgebreide informatie. Het verduurzamen van woningen heeft een technische kant, maar het sociale element is net zo belangrijk. Goede uitleg aan bewoners is cruciaal, zodat ze weten hoe ze de zonnepanelen en het warmte terugwinsysteem op de juiste manier gebruiken. Dit unieke contact met bewoners maakt het werk heel waardevol.”
Bron: WSN