Renovatie-ankers voor elke situatie

Artikel delen

Tijdens de recente stormen zijn er weer van diverse gebouwen baksteengevels (deels) naar beneden gekomen. Uit het rapport ‘Constructieve veiligheid gevels en glazen overkappingen’ van de (toen nog) VROM-inspectie van enkele jaren geleden bleek al dat de duurzaamheid van de gebruikte spouwankers vaak niet voldoende zijn en ernstige gebreken vertonen. Als de spouwankers niet meer voldoen, kunnen Renovatie-ankers van Spit een uitkomst bieden.

Vooral gebouwen die zijn gerealiseerd in de periode 1945 – 1980 hebben volgens het onderzoek een verhoogd risico. Als de spouwankers niet meer voldoen, kunnen gevels in hun geheel of gedeeltelijk naar beneden komen. Om dit te voorkomen, kunnen Renovatie-ankers bijgeplaatst worden.
Spit levert diverse RENO-systemen, afhankelijk van de materialen waaruit binnenspouwblad en buitenspouwblad zijn opgebouwd, en de spouwbreedte. Alle ankers bestaan uit RVS AISI 304, maar zijn op aanvraag ook leverbaar in de kwaliteit RVS 316. Standaard is een diameter van 5,0 mm doorsnede met een M6 schroefdraad maar ook een M5 met doorsnede 4,0 mm is mogelijk. Er zijn drie soorten systemen: RVS spreidelement, Neopreen spreidelement en Chemisch met of zonder zeef. Daarbij is zowel mechanische plaatsing als chemische plaatsing mogelijk. Spit levert onder andere de volgende Renovatie-ankers:
– SPIT RENO MT: dubbels spreidend mechanisch anker, volledig RVS;
– SPIT RENO MTQ: dubbel spreidend mechanisch anker, volledig RVS, met breekmoer voor een juiste en eenvoudige plaatsing;
– SPIT RENO FT: dubbel mechanisch anker met neopreen spreidelement voor zachtere materialen;
– SPIT RENO MB: chemische bevestiging in binnenblad en mechanische bevestiging in buitenblad, volledig RVS;
– SPIT RENO RF: chemische bevestiging met nylon zeef in binnen- en buitenblad;
– SPIT RENO RR: chemische bevestiging in binnen- en buitenblad, volledig RVS.
Op basis van een onderzoeksrapport kan Spit adviseren over het type ankers, het aantal en de plaatsing.

SPIT PASLODE/ ITW Bevestigingssystemen BV, Mijdrecht,  (0297) 230 260, www.spitpaslode.nl

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis RenovatieTotaal nieuwsbrief.