Schuifraam met vertrouwde uitstraling

Artikel delen

In oude panden komen nog regelmatig houten schuiframen voor. Inmiddels voldoen veel van deze oude ramen niet meer aan de hedendaagse eisen: ze laten kou, vocht en tocht door en leveren energieverlies en geluidsoverlast op. Ook het geleidesysteem haperde dikwijls. Lange tijd zijn deze ramen vervangen door draairamen waarmee betere kierdichting mogelijk was. Allwin schuiframen brengt de vertrouwde uitstraling van het schuifraam weer terug, met moderne techniek.

Allwin ontwikkelde – in samenwerking met TNO Bouw en Well Design – een nieuw en geavanceerd schuifraamsysteem. Het sluit- en geleidesysteem is door TNBO gekeurd en voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit; Allwin ramen zijn inbraakwerend volgens NEN5096 (klasse 2). Het Allwin systeem kenmerkt zich door meerdere aandrukunits die aan het raam zijn gemonteerd. Het gewicht van het raam activeert dit mechaniek bij het sluiten zodat het raam volledig klemvast tegen het rubberen afdichtingprofiel wordt aangedrukt. Dit zorgt voor een wind- en waterdichtheid die vergelijkbaar is met alle moderne kozijnen. De onzichtbare verwerking maakt dat in het Allwin systeem een grote ontwerpvrijheid mogelijk is waardoor het systeem in vrijwel alle bouwstijlen leverbaar is. Allwin is niet alleen toepasbaar in beschermde stadsgezichten voor behoud van het oorspronkelijke gevelbeeld, maar ook in monumenten waar de ramen vaak in een zodanige slechte staat zijn dat ze niet meer te herstellen zijn.
De hoogte van het schuivende deel in het Allwin schuifraam kan variëren van 620 tot 2300 mm; het maximum oppervlak van het schuivend deel is 3 m2 en het maximum gewicht 150 kg. Het systeem kan door elke timmerfabriek verwerkt worden. De infrezingen bestaan enkel uit rechte sponningen en de montage van het beslag is eenvoudig. Het beslag is bovendien simpel van opbouw en bestaat uit een minimum aan onderdelen.

J.P.M. Kok Handelsonderneming, Soest, (035) 601 24 33, www.jpmkok.nl

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis RenovatieTotaal nieuwsbrief.