Schuimisolatie op biologische basis

Artikel delen

BioFoam is een nieuw isolatiemateriaal dat Isobouw Systems BV en Termokomfort in januari 2011 op de Nederlandse markt introduceerde. De isolatie heeft tijdens het ‘Gala van de Nederlandse Bouw’ de Nederlandse Bouwprijs 2011 ontvangen, in de categorie Bouwmaterialen & -systemen . De nieuwe isolatie wordt gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen.

Het isolatiemateriaal heeft dezelfde functionele eigenschappen als het basisproduct voor het ‘gewone’ EPS., echter nu met het biologische polymeer polymelkzuur. En bij het ‘opblazen’ tot parels of plaatmateriaal (het voorschuimen) wordt gerecycled CO2 gebruikt.
De jury van de Bouwprijs vindt dat BioFoam een voorbeeldfunctie heeft en noemt het initiatief inspirerend. Met BioFoam kan ook de CO2-uitstoot worden verminderd. Dit resultaat is recent geverifieerd in een volledig afgeronde LCA-studie, die door onafhankelijke experts is gevalideerd. Hoewel voor de productie van EPS al een lage energiebehoefte is, wordt bij de productie van BioFoam de totale uitstoot van CO2 nog eens tot de helft teruggebracht.
Met het materiaal kunnen gevels geïsoleerd worden (bijvoorbeeld met parels), maar ook daken en vloeren. De jury was ook enthousiast over de drukvastheid van het materiaal en de integrale kwaliteit.

IsoBouw Systems BV, Someren., (0493) 498 111, www.isobouw.nl