Klepgestuurde ventilatie

Artikel delen

Met BUVA’s SmartValve is het mogelijk bij drukgestuurde dakventilatoren een luchtkwaliteitgestuurd ventilatiesysteem aan te brengen. Dit systeem is energiezuinig en voldoet aan de definitie van vraagsturing, volgens de labelingsystematiek. Vooral in bestaande hoogbouw biedt dit uitkomst.
 
Bij renovatie is het niet altijd mogelijk per appartement een ventilatie-unit aan te brengen, waardoor een vraaggestuurde ventilatieregeling niet meer toe te passen is. Met de SmartValve is dit probleem verleden tijd. Dit is een elektromechanisch aangestuurde klep voorzien van luchtkwaliteitsensoren die een optimale luchtkwaliteit garanderen.
De ventilatie-unit maakt het mogelijk om appartementencomplexen met drukgestuurde dakventilatoren, op appartementenniveau van vraagsturing te voorzien. De klep wordt in het ventilatiekanaal in het appartement geplaatst. De drukgestuurde dakventilator onderhoudt een constante druk in het centrale afvoerkanaal. Door middel van de luchtkwaliteit en vocht-sensor in de SmartValve, wordt de SmartValve klep open gestuurd. Hierdoor valt de druk in de centrale standleiding gedeeltelijk weg. De dakventilator zal hierdoor optoeren, waardoor de betreffende klep meer afvoert. De overige kleppen blijven wat betreft debiet gelijk.
Het concept is eenvoudig, energiezuinig en doeltreffend.
 
BUVA, Barendrecht, (180) 69 75 00, www.buva.nl