Meer verlichting in de recycling

Artikel delen

In 2016 leverden Nederlanders maar liefst 3887 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen in voor recycling. Dat is een stijging van ruim 8 procent. Belangrijkste oorzaak voor deze stijging is de uitbreiding van het inzamelnetwerk en de voorlichting binnen de bouw- en sloopsector.
 
Stichting LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting, heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk. Met succes: in vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak is nu een Wecycle-inzamelbak te vinden. Wecycle organiseert namelijk de daadwerkelijke inzameling en recycling.
Deze aanpak is succesvol: flink meer Nederlanders wisten in 2016 hun weg naar de inzamelpunten te vinden. In totaal werd 1,8 miljoen kilo lampen ingezameld, ruim 3 procent meer dan vorig jaar. Dit gewicht is op te splitsen in 1,3 miljoen kilo aan tl-buizen, 0,3 miljoen kilo aan spaarlampen en 0,2 miljoen kilo aan overige energiezuinige lampen, zoals ledlampen. Naast lampen zamelde Wecycle 2,1 miljoen kilo aan armaturen in, zeker 11 procent meer dan vorig jaar.
Naast investeringen in het inzamelnetwerk, helpt ook de groeiende economie een handje mee. Er wordt weer meer gebouwd, wat tot gevolg heeft dat er meer verlichting vrijkomt bij de renovatie en sloop van gebouwen. Ook investeren steeds meer bedrijven in ledverlichting, met als gevolg dat er meer oude lampen worden vervangen en dat deze (vaak) ook ingeleverd worden voor recycling.

Meer informatie: LightRec.nl