Kans op elektrocutie of brand in helft woningen

Artikel delen

Liefst 43 procent van de Nederlanders controleert nooit of de aardlekschakelaar nog goed werkt. Dit blijkt uit recent onderzoek van Bouwkennis. Zij riskeren een elektrische schok die zelfs dodelijk kan zijn. Ook de kans op brand neemt toe als de aardlekschakelaar niet goed functioneert. Daarom is het advies om liefst elke maand, maar minimaal twee keer per jaar, te controleren of de aardlekschakelaar nog goed werkt.

Belangrijk, want de elektrische installatie in woningen valt onder de eigen verantwoordelijkheid van bewoners. Zij zijn verplicht om deze regelmatig, maar minimaal twee keer per jaar, te testen. Op de aardlekschakelaar in de groepenkast is een testknop (vaak gemarkeerd met de letter ‘T’). Bij het indrukken, dient de aardlekschakelaar zichzelf direct uit te schakelen en valt ook de stroom uit. Vervolgens schakel je de aardlekschakelaar weer in, door de blauwe/zwarte knop omhoog te duwen. Schakelt de aardlekschakelaar bij het indrukken niet uit of weigert deze weer in te schakelen, neem dan direct contact op met een installateur om de aardlekschakelaar na te laten kijken of te vervangen. Treedt de schakelaar vanzelf in werking en valt de stroom uit, dan is er iets mis met één van de apparaten of lichten die je gebruikt. Die moeten eerst gerepareerd of vervangen worden, voordat je ze weer mag gebruiken.

Informatie: www.meterkastcheck.nl