Piazza center: razendsnel renoveren

Artikel delen

Een winkelcentrum moet elke dag open zijn. Want ben je een dag gesloten, dan zoekt de klant het bij de concurrent en dan zie je die misschien niet meer terug. Bij de grote restyling van het Piazza Center in Eindhoven was dat dan ook het uitgangspunt: de winkels blijven open en de gezelligheid mag er niet onder lijden.

De vermaarde Italiaanse architect Massimiliano Fuksas kreeg van eigenaar Piazza Invest de opdracht om het Piazza Center in Eindhoven in een nieuw luxueus jasje te steken. Hij deed dat onder meer door te kiezen voor overdadig binnenvallend daglicht, een uitgekiend verlichtingsconcept en door het gebruik van hoogwaardige materialen, zoals donkergrijze natuurstenen tegels. Cosmetische ingrepen weliswaar, maar daarom niet minder ingrijpend. Hoe kon het werk gedaan worden, zonder het winkelend publiek een unheimisch gevoel te geven? ‘Door zo veel mogelijk in de avonduren en in de nacht uit te voeren’, zegt Henk Buijs, vastgoedmanager bij het Amsterdamse GRE.

In één nacht
Bij het aanbrengen van de cementgebonden ondervloer was dit een extra precaire aangelegenheid die precieze planning vereiste. ‘We hebben de langste nacht gekozen. Van zaterdag op zondag, omdat het winkelcentrum op zondag twee uur later opengaat’, zegt Buijs. ‘Bij een normale ondervloer reken je een week drogen per centimeter dikte. Daar konden we niet op wachten.’ In de zoektocht naar een geschikt product dat wél snel genoeg droogt, kwam Vloerenbedrijf Van Rijbroek uit Uden uit bij het vloerrenovatie- concept van Saint-Gobain Weber Beamix. Dat bedrijf heeft namelijk met weberfloor 4310 en weberfloor 4350 fibers twee gietdekvloerproducten in huis die na vier uur beloopbaar zijn en de volgende dag met tegels zijn?af te werken. Daarbij kon vanuit één leverancier ook meteen de combinatie worden gelegd met de juiste tegellijm voor de natuursteen.

Vlak en strak!
Buijs: ‘Aan de voorkant van het gebouw pompte de Weber Pomptruck de mortel naar de verdieping. Het vloeide heel goed uit, dus het verwerken ging heel snel. Vele malen sneller dan bij een zandcementvloer. Ik vond?het zo mooi, van mij hadden er niet eens meer tegels op gehoeven.’ Rond middernacht was het werk gedaan. ‘De vloer kon toen nog een uur of tien uitharden. Toen het winkelcentrum openging, was de vloer weer gewoon beloopbaar en kon het tegelzetwerk beginnen.’ Het verlijmen van de tegels werd eenvoudiger door de vlakheid van de ondervloer. Dit in combinatie met de webercol snel heeft ervoor gezorgd dat de doorlooptijd van het project werd verkort. Het vloerrenovatieconcept is gerealiseerd doormiddel van advisering en begeleiding van Saint-Gobain Weber Beamix. Buijs erkent dat de aanschafkosten van een dergelijke ondervloer wat hoger zijn, maar ‘die verdien je terug. Je bent namelijk in één nachtje klaar en hebt de winkels niet hoeven sluiten.’
 
Architect
Massimiliano Fuksas
Leverancier
Saint-Gobain
Weber Beamix BV
Opdrachtgever
Piazza Invest
Specificaties
weberfloor 4310
weberfloor 4350 fibers
webercol snel
 
Kijk voor meer informatie over de genoemde producten op www.weberbeamix.nl