Rotterdams kantoor getransformeerd tot multifunctioneel zwembad

Artikel delen

Van een deelgemeentekantoor naar een multifunctioneel zwembad: in Rotterdam-Zuid is die ongebruikelijke transformatie welhaast perfect uitgevoerd. Het deelgemeentekantoor is omgebouwd tot een echte publiekstrekker die contact maakt met de omgeving dankzij winkels en horecavoorzieningen in de plint.

Zwembad Charlois voldeed niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en op hetzelfde moment stond ook het deelgemeentekantoor deels leeg. Het consortium stelde daarom tijdens de tenderfase voor het deelgemeentekantoor te transformeren tot zwembad. Wel komt er een stadswinkel na de verbouwing. Het bestaande gebouw biedt immers voldoende ruimte en is goed bereikbaar.

De bestaande gevel van het deelgemeentekantoor is duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden. De gevel van de uitbreiding bestaat uit ramen met verschillende groottes. Grotere ramen bevinden zich daar waar behoefte is aan daglichttoetreding, kleinere op plekken waar de privacy nodig is. De nieuwe gevel is geïnspireerd op de bestaande gevel, te zien aan het ritme, de kleurstelling en de dieptewerking. Het gebouw vormt hierdoor één geheel.

Zwemcentrum Rotterdam

Het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam bestaat uit twee zwemzalen: een 25 meter doelgroepbad met een intieme en badhuisachtige sfeer en een 50 meter wedstrijdbad met een lichte sportieve sfeer. Doormiddel van beweegbare bodems zijn beide baden multifunctioneel. Bij het 50-meter-bad is een tribune aanwezig waardoor er bij evenementen tot 1000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn en het is het eerste wedstrijdbad van dit formaat in Rotterdam. Een glazen wand verbindt de twee baden.

Deze transformatie is onderdeel van het project Hart van Zuid en werd medio zomer 2016 gestart. Naast het zwembad werken we ook aan de uitbreiding van Ahoy.

Bron: Kraaijvanger