Optimale dakisolatie voor onderwijsinrichter

Artikel delen

EromesMarko in Wijchen zit begin 2020 in een twee keer zo groot gebouw als nu. De ontwerper en producent van onderwijsinrichting uit Wijchen vernieuwt het bestaande pand en bouwt zijn terrein helemaal vol. De duurzaamheidsambities zijn hoog. Om de warmteverliezen te minimaliseren wordt het enorme dak geïsoleerd met een tweelaags Unilin PIR-isolatiesysteem. Hierop wordt een bitumen dakbedekking met witte leislag toegepast, zodat in de zomer de koellasten worden beperkt.

Tekst en beeld: ing. Frank de Groot

Het dak op met links Rob van Leeuwen, Sales manager Platte Daken Nederland van Unilin en Martijn Kerkdijk, accountmanager van dakdekkersbedrijf DNN Groep BV uit Emmen.

Productiehal

De nieuwbouw en uitbreiding betreft vooral de productiehal en wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Buursema. De productiehal wordt flink groter en opgehoogd naar acht meter, de hoogte van het kantoordeel aan de Nieuweweg. Het volume van het gebouw neemt daardoor toe van 54.000 naar 119.000 kubieke meter. Het vloeroppervlak groeit ‘slechts’ een kwart naar 17.000 vierkante meter.

 

Dakopbouw in beeld met van rechts naar links: geprofileerde stalen dakplaat met akoestische isolatiepakketten in de cannelures, dampremmende PE-folie, tweelaagse PIR-isolatie met verspringende naden en tweelaagse APP dakbedekking (alleen de onderlaag is hier te zien).

We staan op het dak met Martijn Kerkdijk, accountmanager van Dakdekkersbedrijf DNN Groep BV en Rob van Leeuwen, Salesmanager Platte Daken Nederland van Unilin. Fase 2 van de uitbreiding is in volle gang en beslaat 6.000 m2. Van Leeuwen legt uit: “Het dak wordt geïsoleerd met 140 mm Unilin Utherm Roof PIR L, die aan weerszijden is voorzien van een aluminium meerlagencomplex. De lambdawaarde is 0,022 W/mK. Daarmee halen we een Rc-waarde van ruim 6,0 m2K/W.” Wat opvalt is dat de isolatie in twee lagen van 70 mm wordt gelegd. Kerkdijk verklaart: “Door in twee lagen te werken met verspringende naden, worden de warmteverliezen via naden tot een minimum beperkt. Het kost iets meer tijd om aan te brengen, maar je haalt een hogere kwaliteit.” Van Leeuwen knikt en vult aan: “Deze platen hebben een hoge drukvastheid. Door dit tweelaagse systeem met verspringende naden wordt bijgedragen aan de stabiliteit van het totale dakpakket.”

Daksysteem

Het volledig duurzame daksysteem begint bij een geprofileerde stalen dakplaat, waarbij in de cannelures perforaties zijn aangebracht. “In combinatie met een in folie verpakte steenwolisolatie in die cannelures wordt de akoestiek in de productiehal sterk verbeterd. Allemaal weer het gevolg van veel aandacht voor een gezond en prettig leef- en werkklimaat voor de medewerkers”, legt Kerkdijk uit.

Over de dakplaten met akoestisch geïsoleerde cannelures ligt een dampremmende PE-folie. Hierop is de tweelaagse PIR-isolatie aangebracht, die mechanisch is bevestigd in de dakplaten. Vervolgens ligt er een mechanisch bevestigde Soprema Unicoat APP dakbaan. Hierop is een gemineraliseerde Garantgum 470 APP toplaag gebrand. “Bijzonder aan deze dakbanen is de witte leislag, waardoor je geen zwart, maar een witte toplaag krijgt. Voordeel hiervan is dat in de zomer veel warmte wordt gereflecteerd. Dit geeft een besparing in de koeling. Er is om die reden ook subsidie verstrekt voor de combinatie van witte dakbedekking met PIR”, aldus Kerkdijk.

De toplaag is een gemineraliseerde APP met witte leislag, waardoor in de zomer veel warmte wordt gereflecteerd. Schrik niet van de ontbrekende valbescherming rond de sparing: er hangt een net in…

 

Van Leeuwen legt vervolgens de voordelen uit van de gekozen PIR-isolatie: “Deze isolatie heeft gunstige brandvertragende eigenschappen. In deze dakopbouw van Eromesmarko wordt brandklasse B behaald en dat staat voor zeer moeilijk brandbaar. Daarnaast is PIR relatief slank door de hoge isolatiewaarde. Een dunne plaat betekent minder materiaalgebruik. Dit zijn toch basis ingrediënten voor een snelle terugverdientijd, wat voor een gebouweigenaar essentieel is.”

De gekozen isolatieplaat biedt volgens de salesmanager ook veel voordelen in de verwerking: “De platen hebben een gering gewicht. Doordat de plaat vormvast is, is deze namelijk heel gemakkelijk te verzagen. En de plaat heeft door zijn hoge drukvastheid een uitstekende beloopbaarheid. Dat komt de kwaliteit van het dak zeker ten goede.”