Zwolse galerijflats van energielabel F naar A

Artikel delen

Aan de rand van de Zwolse wijk Holtenbroek zijn de vier galerijflats duidelijk geïnspireerd op de Amsterdamse Bijlmer: hoog, lange galerijen, en daardoor veel woningen, met veel ruimte voor groen en recreatie er omheen. Ook de problemen die Bijlmer in de loop van de decennia werden min of meer gekopieerd, en een daarvan is dat de woningen anno 2020 niet meer voldoen aan comfort en energiezuinigheid. Renovatie is daarom nodig, en er wordt begonnen met de eerste twee.

Zwolse galerijflats uit de jaren zestig worden duurzaam gerenoveerd. 
Foto: SACON architecten

De twee flats tellen 280 huurwoningen van de Zwolse woningcorporatie SWZ. Daarnaast komen er 22 nieuwe woningen bij. Het gaat om de flats Elvis Presley en Louis Armstrong in deze muziekwijk aan de Palestrinalaan. Twee belangrijke thema’s die in en rondom de flats spelen zijn sociale veiligheid en het comfortabeler en energiezuiniger maken van de woningen.

Veilligheid

De wensen van bewoners staan centraal in het renovatie- en verduurzamingsproject. In een serie ontwerpbijeenkomsten, waarvoor alle 280 huishoudens een uitnodiging ontvingen, gaven de bewoners input voor het plan. Dit heeft geresulteerd in een schetsplan dat als basis dient voor een aannemersselectie voor de uitvoering.
Het gevoel van veiligheid wordt vergroot door een open uitstraling te maken op de begane grond en eerste verdieping. Aantrekkelijke ruime entrees aan de voor- en achterzijde van het gebouw worden gecombineerd met collectieve voorzieningen en ontmoetingsruimten, zoals een buurtkamer. In samenspraak met de bewoners is besloten om de bergingen te verplaatsen van de eerste verdieping naar de begane grond – op de plek waar nu de garages zijn – en de begane grond aan de balkonzijde uit te bouwen. De ruimte die ontstaat op de eerste verdieping wordt ingevuld met nieuwe woningen. Deze woningen krijgen hun toegang via een galerij over het nieuwe platte dak van de uitgebouwde begane grond. Ook de buitenruimtes van deze woningen vinden hier een plek.

Zonnepanelenbalkons

Door het moderniseren van installaties en isolatie verbetert het wooncomfort en wordt een sprong gemaakt van energielabel F/G naar energielabel A. Naast een goed geïsoleerde gevel en comfortabele installaties voor ventilatie, verwarming en warm water, krijgt elk appartement een nieuw balkonhek waarin zonnepanelen zijn opgenomen die direct worden aangesloten op de individuele meterkasten in de woningen. Hierdoor kunnen de bewoners zelf duurzame energie opwekken en op de energiekosten besparen.
In juli is meer dan 70% van de bewoners akkoord gegaan met de renovatie. Dit betekent dat de renovatie van de 280 woningen en de bouw van de 22 nieuwe woningen definitief kan doorgaan. Mateboer Bouw voert in opdracht van SWZ dit project uit. De verwachting is dat de renovatie zal starten in september 2020. De laatste woning zal naar verwachting net voor de zomer van 2022 worden opgeleverd.