Tegels in cement leggen of lijmen?

Artikel delen

Waar doe ik goed aan. Tegels in cement leggen of lijmen? De keuze hangt veelal samen met het formaat van de tegel en de ondergrond. In dit artikel een antwoord op deze veelgestelde vraag. Ook de vraag waar je op moet letten wanneer je tegels buiten in het cement legt nemen we voor je mee

Heb je een dikke tegel van een groot formaat kies dan voor een mortel of met andere woorden cement. Door het grote formaat van de tegel is er kans op hoogteverschil als de cementdekvloer waar je op tegelt niet goed vlak is. Door de tegels in het cement te leggen creëer je de mogelijkheid om de vloer zelf vlak te maken. Vaak lijkt de cementdekvloer waar je op wilt tegelen vlak, maar is dit aan de zijkanten in mindere mate het geval. Ook overgangen naar andere ruimtes zorgen voor oneffenheden.

Bij oneffenheden in de cementdekvloer kan het ook raadzaam zijn de vloer eerst te egaliseren met een egalisatiemortel. Dit maakt het tegelproject natuurlijk wel meteen een stuk duurder. Bij grote oppervlaktes blijft het ook met de egalisatiemortel lastig om de vloer glad te krijgen.

Tegels in cement leggen: zo doe je dat

Tegels in cement leggen doe je succesvol als je eerst hebt bepaald hoe je de tegels over de ruimte wilt verdelen. Leg ze aan een draad en maak voordat je begint de benodigde passtukken. Gebruik hiervoor een haakse slijper met een diamantzaagblad. Zorg vervolgens dat het cement goed is verdeeld. Hiervoor is het handig om een getande lijmkam te gebruiken. Leg de tegels vervolgens één voor één in het cement en controleer direct per tegel of deze waterpas ligt. Tip: zodra de tegel in het cement ligt kan je deze meten schoonmaken. Dit scheelt een hoop werk achteraf.

Tegels in een mozaïek

Tegels in een mozaïek

Tegels lijmen

Is je ondergrond vlak en is de tegel niet heel groot van formaat, dan wordt veelal gekozen de tegel te lijmen. Voordeel van het lijmen van tegels is dat het een stuk makkelijker is en een stuk minder voorbereiding vergt. Wel is het in de meeste gevallen duurder.

De tegellijm wordt met een kleine troffel aangebracht op de lijmkam. Zet de lijmkam vervolgens tegen de vloer of muur en trek deze in horizontale richting. Er ontstaan verschillende banen lijm. Breng de tegels aan door deze in de lijm te drukken. Eventueel kan je een rubber hamer gebruiken om ze aan te kloppen. Zorg dat je niet teveel lijm aanbrengt. Lijm droogt veel sneller dan cement, hou rekening met zo’n 20 minuten droogtijd. Een uitgebreide omschrijving en tips hoe grootformaat tegels te verlijmen vind je hier.

Tegels buiten in cement leggen

Tot slot aandacht voor het in cement leggen van tegels buiten. Denk aan het aanleggen van een terras. Zorg eerst voor het aanbrengen van een zandbed en een waterdoorlatende onderlaag. De waterdoorlatende onderlaag wordt gecreëerd met behulp van een drainagemortel. Breng de drainagemortel aan met een dikte van zo’n 5 tot maximaal 7 centimeter. Breng vervolgens met een lijmkam flexibele hechtmortel aan op de onderzijde van de tegel. Leg de tegel en klop deze eventueel lichtjes aan met een rubber hamer en de eerste tegel van het terras ligt op z’n plek.

Hopelijk brengt dit artikel je een eindje op weg en of je nou binnen of buiten aan het tegelen bent: neem ook altijd een stukje geduld mee in de gereedschapskist, dat komt altijd van pas. Veel tegelplezier!