5,2 miljoen euro voor restauratie van 17 Utrechtse rijksmonumenten

Artikel delen

Om ervoor te zorgen dat rijksmonumenten toegankelijk en behouden blijven voor het publiek, draagt de provincie Utrecht 5,2 miljoen euro bij uit het fonds Erfgoedparels. Dit geld is bedoeld voor het onderhoud en restauratie van 17 rijksmonumenten. Zo worden onder andere het Oude Stadhuis in Wijk bij Duurstede en het voormalig militair hospitaal in Amersfoort gerestaureerd.

kerk toren in steiger

Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante rijksmonumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 17 gehonoreerde projecten: 3 historische buitenplaatsen, 2 molens, 1 voormalige watertoren, 2 gemeentehuizen waarvan een in een voormalige pastorie, 1 waterbouwkundig werk, 1 brandweerkazerne, 1 voormalig militair hospitaal, 1 cultuurcluster, 1 graftombe en 4 kerkelijke gebouwen.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ik kan er zelf heel erg van genieten als ik een bezoek breng aan een van deze prachtige rijksmonumenten en dat gun ik iedereen. Daarom investeren we in deze rijksmonumenten om ze te restaureren en te behouden voor de toekomst.”

Een mooi voorbeelden van rijksmonumenten is de voormalige brandweerkazerne in Rhenen.
De brandweerkazerne is in 1942-1943 gebouwd, na de verwoesting van Rhenen bij de Slag om de Grebbeberg. Het was de eerste brandweerkazerne die in het kader van de Wederopbouw gereed kwam. Het gebouw wordt gerestaureerd en verduurzaamd. Er wordt ruimte gecreëerd voor startende ondernemers en voor kunst en cultuur.