Parkeren op het dak is meer dan alleen een parkeerdak

Artikel delen

Dat je voor parkeren op het dak minder ruimte nodig hebt, is bekend. Je parkeert op hetzelfde stuk grond, alleen dan boven je hoofd. Hetzelfde zou je kunnen zeggen voor ondergronds parkeren: je parkeert ook op hetzelfde stuk grond, alleen dan onder je voeten. Parkeren op het dak biedt een aantal voordelen, met lagere kosten als belangrijkste.

Nederland is een stuk duurder geworden om in te bouwen, concludeert ingenieursbureau Arcadis. Het is onder andere het gevolg van corona, strengere eisen op het gebied van milieu en een tekort aan geschikte locaties. En dat terwijl er juist veel plannen om te bouwen zijn, die ook nog allemaal veel ruimte kosten. Ruimte die er nu eigenlijk al niet is. Keuzes maken dus, ook voor parkeren.

Voordeliger op het dak

Ondergronds parkeren is fors duurder dan parkeren op het dak. Dit is zo omdat de totale constructie er op gebouwd moet worden. Bovendien is ondergronds altijd kostenverhogend door het werken met het grondwater en damwanden. Verder heeft een ondergrondse parkeergarage altijd, ook overdag, verlichting nodig. Het woord parkeerdak spreekt al voor zich; je parkeert op het dak van het gebouw. Je gebruikt de ruimte die er al is efficiënt. Je past enkel de (dak)constructie er op aan en je realiseert een hellingbaan. Dat scheelt enorm in de kosten. En verlichting is alleen nodig als het donker is.

Dichtbij parkeren

Nog een belangrijk punt, zeker in gebieden waar het aantal parkeerplekken gering is: parkeren op het dak biedt voor zowel klanten als eigen personeel de zekerheid op een (gratis) parkeerplek dicht bij de ingang van het pand. Hierdoor is het mogelijk een efficiëntere routing van personen te creëren rondom en in het pand. Daarnaast zijn auto’s op een privé dak eenvoudiger te beveiligen dan op een openbaar parkeerterrein.

Minder verrommeling

Verder wordt de verrommeling van het gebied door personenwagens rond het pand, opgelost door het parkeren op het dak. Er ontstaat een vriendelijker aanblik van het gebouw en terrein. Ook blijft er meer ruimte over voor verdichting (intensief ruimtegebruik binnen stedelijke gebieden), doordat er geen aanleg van terreinverharding inclusief riolering op maaiveld hoeft plaats te vinden. Niet alleen voor de opdrachtgever, maar tevens voor de (lokale) overheid zijn dit aantrekkelijke voordelen.

Mogelijkheid tot combineren met geel, groen en blauw

Bij parkeerplaatsen op het dak, in tegenstelling tot ondergronds parkeren, biedt de ruimte de mogelijkheid voor meerdere functies. Parkeerdaken zijn gemakkelijk te combineren met groene gedeeltes met beplanting. Maar ook met zonnepanelen, bijvoorbeeld als afdak boven de parkeerplaatsen. Parkeerdaken zijn zelfs als waterretentiedak op te bouwen. Zo geef je dezelfde ruimte vier verschillende functies, die allemaal hard nodig zijn.

Comfort en veiligheid

Het gevoel bij parkeren is heel belangrijk. Zo begint winkelen begint met prettig parkeren. Een comfortabele en veilige parkeerplek is belangrijk voor winkelcentra, maar ook voor een woningcomplex. Op het dak heb je altijd natuurlijk licht, frisse lucht en een weidse blik. Gecombineerd met groen, zorgt tevens voor een rustgevend gevoel.

Uitzicht

Het oog wil ook wat! Die weidse blik kan als extra attractie dienen. Wie houdt er niet van mooie uitzichten? Op hoogte ziet alles er anders uit, mooier, interessanter. Je beleeft je vertrouwde omgeving op een totaal andere manier. Een gratis bijkomend voordeel van parkeren op het dak.