Staedion plaatst zeezoutbatterijen op dak

Artikel delen

Staedion plaatst naar eigen zeggen als eerste woningcorporatie in Nederland 8 zeezoutbatterijen. Deze batterijen slaan op een milieuvriendelijke en veilige manier stroom uit zonnepanelen op. De zeezoutbatterijen zijn geplaatst in het wooncomplex in de Borneostraat. Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion vertelt enthousiast: “We gaan, met de kennis die de proef oplevert, verder met innovatieve ontwikkelingen die bijdragen aan de CO2-opgave die er is”.

Op het dak van het wooncomplex liggen 130 zonnepanelen. Een deel van de zonnepanelen wordt gebruikt om de 8 batterijen overdag op te laden. In de avonduren is de stroom uit deze batterijen voor de verlichting in de portieken, galerijen en trappen in het wooncomplex. De ambitie is om in de toekomst alle energie die in de avonduren nodig is, uit de zeezoutbatterijen te halen.

De zeezoutbatterij is een duurzame en schone batterij, gemaakt van zouten, mineralen en koolstoffen. Deze batterij gaat langer mee dan andere batterijen en kan volledig leeg worden ontladen. Dit maakt de batterij milieuvriendelijk. De batterijen zijn 100% recyclebaar. Nog een groot voordeel is dat de cellen in de batterij niet ontvlambaar of explosief zijn, in tegenstelling tot sommige andere batterijen zoals lithium.

Vorig jaar ging Staedion de samenwerking met Dr Ten aan. Dit bedrijf is gespecialiseerd in innovatie en productontwikkeling binnen de markt van gezondheid, energie, en water. De ontwikkeling van ideeën naar de daadwerkelijke zeezoutbatterij heeft ongeveer een jaar geduurd. De eerste resultaten zien er zeer positief uit. Staedion wil dat al haar woningen CO2-neutraal zijn in 2050. Om dit te realiseren heeft Staedion het programma Samen Duurzaam. “Duurzame woningen bieden onze bewoners meer comfort en het zorgt ervoor dat ze hun energielasten kunnen verlagen. Samen met bewoners wil Staedion het energieverbruik verduurzamen, energielasten verlagen en het thuisgevoel vergroten.”