Soepele transformatie naar luxe appartementen

Artikel delen

Onder de toepasselijke naam ‘Kluisappartementen’ realiseerde Kuboya Bouw vier luxe woningen in een voormalig ING-kantoor in Rosmalen. Omdat Kuboya prefab wilde bouwen met een flexibel en snel en eenvoudig te monteren systeem, koos het bedrijf voor FAAY-wanden. Het was de eerste keer dat het bedrijf met deze wanden werkte.

Vooral de snelheid van het FAAY-wandsysteem was een belangrijk argument voor Kuboya Architectuur en Kuboya Bouw.

FAAY-wanden zijn prefab wanden met een massieve kern van vlasscheven met aan weerszijden een toplaag van gips. De vlaskern zorgt voor stabiliteit, geluidwerendheid, een goede brandwerendheid en een zeer hoge schroefvastheid over het gehele oppervlak.

Toen het ING-kantoor aan de Dorpsstraat in Rosmalen gesloten werd, besloot Kuboya Real Estate het aan te kopen en in samenwerking met Kuboya Architectuur en Kuboya Bouw de begane grond te transformeren tot vier luxe appartementen.

FAAY-wandysteem

In de voorbereidingen van het project kwam Kuboya Architectuur in contact met rayonmanager Johan van Bijsterveld van Faay Vianen. Die nam hen mee naar het nieuwe Experience Center in Vianen en liet daar alle ins en outs van het FAAY-wandsysteem zien.

Voor de woningscheidende wand viel de keuze op IW200. IW200/70 is een tweeschalig wandsysteem. De wand wordt geplaatst op een vuren stellat met Airexband en vervolgens opgebouwd uit twee elementen VP70, met daartussen een ankerloze spouw die wordt opgevuld met minerale wol. De opbouw op deze wijze voorkomt flankerende geluidsoverdracht en garandeert geluidsisolatie. De wand heeft een brandwerendheid van 120 minuten met een Rw van 59 dB.

De appartementen hebben een gezamenlijke hoofdentree, met een centrale gang waarin de kluisdeuren van de ING zijn opgehangen.

“Normaal werken we in dit soort projecten vaak met metal stud. Maar voor dit project waren we op zoek naar een snel te monteren, schroefvast en flexibel systeem. Een FAAY-wand biedt optimale indelingsvrijheid, ook achteraf. Als je alsnog een leiding wilt aanbrengen, moet je metal stud helemaal slopen. Met FAAY-wanden kun je die veranderingen heel gemakkelijk alsnog realiseren”, vertelt architect Bektas Zorlu van Kuboya Architectuur.

Op weg geholpen

“In de showroom bij FAAY hebben we een goed beeld gekregen van het FAAY-product en wat de functionaliteiten zijn, onder meer wat betreft geluid en brandveiligheid. De producten zijn voorzien van diverse kwaliteitsverklaringen, attesten en certificaten. Daarbij zijn de wanden eenvoudig te monteren. Stijl- en regelwerk, isolatie en eindbeplating zijn in één paneel samengevat. Door de bijzondere constructie met een veer-groefverbinding zijn ze eenvoudig en snel te plaatsen. “Bij de eerste levering hebben we gebruik gemaakt van de Bouw-Assist service en iemand van Faay een halve dag meegelopen om ons op weg te helpen. En dan loopt het wel. Zo ingewikkeld is het niet.”
De ruimte besloeg 600 m2 waarop 700 m2 wanden is geplaatst. Door de behoorlijke hoeveelheid aan wanden in dit project, was de snelheid van plaatsen een grote pré.

De hoogte in met FAAY

Vanwege de hoogte is gekozen voor een woningscheidende wand IW200, op basis van twee keer een VP70 met daartussen een spouw gevuld met minerale wol.

Dat voor de woningscheidende wand gekozen werd voor IW200, opgebouwd uit VP70 elementen, werd ingegeven door de hoogte van ruim 3,5 meter. De 70 mm dikke elementen zorgen voor een hogere stijfheid en zijn daardoor zeer geschikt voor extra hoge ruimten.
Om ruimte te creëren voor leidingen van onder meer ventilatie (balansventilatie met WTW) is wel een verlaagd plafond aangebracht, maar de vrije ruimte is nog steeds meer dan 3 meter. “Dit geeft een ruimtelijk en open gevoel”, zegt Zorlu.
In de badkamer zijn de VP70 scheidingwanden toegepast. Hiervoor is in verband met de ‘natte ruimte’ gekozen voor het paneel afgewerkt met een WR-gipskartonplaat.

Geïntegreerde sleuven

De FAAY-wanden zijn standaard voorzien van twee leidingsleuven, waarin gemakkelijk elektra is aan te brengen. “We kunnen dat ook prefab al compleet inbouwen, maar dat is in dit project niet gedaan. De schachten zitten altijd op dezelfe plek. Je kunt dus snel de positie uitmeten waar je met een dozenboor een sparing kunt aanbrengen voor een wandcontactdoos”, zegt Van Bijsterveld.

Na het plaatsen van de wanden kon Kuboya Bouw de deuren monteren en de naden tussen de elementen afsmeren. “En daarmee waren de wanden gelijk behangklaar”, zegt Zorlu. Met dat vlakke uiterlijk – en de hoge geluidisolatie – passen de wanden zeer goed bij de eisen van de bouw van luxe appartementen. “Daarbij is de wand ook nog eens schroefvast. Bewoners kunnen dus gewoon ophangen wat en waar ze willen”, zegt Van Bijsterveld.

Karakteristieke elementen

De vier appartementen tellen een vloeroppervlak van 100 tot 140 m2. Ze hebben een gezamenlijke hoofdentree, met een centrale gang die naar de achterzijde leidt. De appartementen hebben alle een eigen terras en een eigen parkeerplaats aan de achterzijde. Ze zijn voorzien van vloerverwarming en koeling. De vloerverwarming is ingefreesd in de bestaande geïsoleerde betonnen vloer. Tevens zijn nieuwe kozijnen geplaatst. Kuboya Architectuur heeft een aantal karakteristieke elementen van het voormalige ING-kantoor terug laten komen in het plan. Zo zijn nieuwe voordeuren gemaakt van voormalige ronde binnendeuren. In de gang zijn aan de wand twee oude kluisdeuren gehangen, waarmee de naam ‘Kluisappartementen’ in ere wordt gehouden.

Faay
www.faay.nl