Daksystemen voor circulaire bouweconomie

Artikel delen

Met drie volledig circulaire daksystemen onder de naam IKO atelia, zet IKO Benelux een belangrijke volgende stap richting een circulaire bouweconomie. Zowel de bitumineuze onderdelen als de hoogrendement PIR-isolatieplaten van IKO atelia zijn demontabel aan te brengen en daardoor geschikt voor hergebruik. Daarmee biedt IKO bouwers een bewezen en uiterst duurzame totaaloplossing voor het dak.

atelia energiedak

Duurzaam bouwen en circulariteit zijn belangrijke onderdelen in de strategie van IKO. Aangezien de Europese bouwsector verantwoordelijk is voor een derde deel van al het afval, 40% van het totale energiegebruik en 36% van de CO2-emissie, wil de fabrikant een zo groot mogelijke rol spelen in het terugdringen van die hoeveelheden. Met IKO atelia helpt de fabrikant haar klanten om invulling te geven aan de steeds strengere eisen op het gebied van energiezuinigheid en duurzaam bouwen.

Demontabel

Belangrijke voorwaarde voor de circulaire daksystemen is dat de verschillende onderdelen demontabel aangebracht zijn, zodat ze ook weer als losse onderdelen gedemonteerd en opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo worden de bitumineuze toplaag, onderlaag en dampremmer van de dakconstructie na gebruik ingenomen door IKO en gerecycled.

Het ingenomen bitumen wordt gebruikt als volwaardige grondstof voor nieuwe dakmaterialen.

atelia circulair daksysteem

IKO enertherm

De IKO enertherm atelia isolatieplaat is de eerste hoogrendement PIR-isolatieplaat uit het IKO enertherm-gamma met een lage lambda-waarde van 21 (λD: 0,021 W/(m.K). De isolatieplaat heeft dus een hogere isolatiewaarde, terwijl voor de productie ervan minder grondstoffen nodig zijn. De isolatieplaat heeft tevens een verhoogde brandklasse D (end-use B-s2, d0).

Met een druksterkte van 190kPa is de plaat uitermate geschikt voor toepassing onder PV-installaties. Dankzij de extreem hoge vochtongevoeligheid (WLT1), kan ook deze plaat na mechanische bevestiging eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt worden.

Recyclinginstallatie opgeschaald

Recycling van gebruikte materialen is geen afzonderlijk onderdeel, maar maakt bij IKO inmiddels integraal onderdeel uit van het productieproces. Daarvoor is de recyclinginstallatie in de fabriek in Antwerpen opgeschaald. IKO atelia zorgt er zo voor dat bitumen geen afval wordt, maar eindeloos gebruikt kan worden om gebouwen duurzaam waterdicht te maken.

IKO garandeert de inname van de bitumineuze materialen uit de IKO atelia-daken met een terugnamecertificaat. Voorwaarde hiervoor is wel dat de dakconstructie op de juiste wijze geplaatst en onderhouden moet zijn.

Renovatiebeurs

Dit en andere daksystemen van IKO zijn te bezichtigen op de Renovatiebeurs van 17 tot en met 19 mei in de Brabanthallen in Den Bosch (Stand A.065).

IKO Insulation BV
designcenter.iko.com