Zorgeloos parket en PVC met vloerverwarming

Artikel delen

Wist u dat vloerverwarming ook prima te combineren is met parket of PVC? Maar dan moeten wel de juiste spelregels worden gevolgd. THOMSIT heeft de juiste middelen op het gebied van voorstrijken, egaliseren en lijmen, om de combinatie van parket of PVC met vloerverwarming tot een succes te maken.

Tekst: ing. Frank de Groot

thomsitVloerverwarming is sterk in opkomst. Dat heeft vooral te maken met de energietransitie. Steeds meer woningen worden afgekoppeld van aardgas, om ze vervolgens te verwarmen met duurzame warmte. Die wordt opgewekt met duurzaam opgewekte elektriciteit of bijvoorbeeld waterstofgas. Dit betekent echter meestal ook de overstap naar duurzame technieken, zoals warmtepompen en warmtenetten (restwarmte) in combinatie met lage temperatuur verwarming. Warmtepompen en gebruik van restwarmte zijn namelijk het meest efficiënt bij lage watertemperaturen.

Helaas is er nog veel onduidelijkheid over de diverse mogelijkheden van parket en PVC in combinatie met vloerverwarming. Vooral parket wordt vaak afgeraden in combinatie met vloerverwarming, terwijl dit niet terecht is. Tegenwoordig zijn de meeste moderne parketsoorten geschikt voor vloerverwarming met een maximale watertemperatuur van 55°C. Sterker nog, hout houdt warmte lang vast en blijft aangenaam warm aanvoelen, ook als de thermostaat is uitgeslagen.

Opstookprotocol

Start na het installeren van de vloerverwarming altijd met een opstookprotocol. Indien de leidingen in de dekvloer liggen kunnen bij het opwarmen eventuele scheuren ontstaan door het uitzetten van de leidingen. Deze kunnen nog worden gerepareerd en eventuele lekkage is vroegtijdig te ontdekken en te verhelpen. Het THOMSIT opstookprotocol duurt circa twee weken, waarbij dagelijks de temperatuur steeds iets verder verhoogd wordt (tot maximaal 55°C) en aan het eind van de periode stapsgewijs weer verlaagd.

Voorbereiden ondergrond

Kijk op de begane grondvloer of er een kruipruimte aanwezig is en of deze kruipruimte goed geventileerd  en eventueel geïsoleerd is. Indien er risico is op vocht van onderaf, of indien er een te hoog restvocht percentage is gemeten door middel van een vochtmeting, pas dan altijd een vochtscherm toe.

Aanbrengen egaliseermiddel.

Aanbrengen egaliseermiddel.

Na het opvolgen van het opstookprotocol kan er begonnen worden aan de vloer. De leidingen moeten voorgestreken worden. Vervolgens kunnen deze sleuven dichtgemaakt worden met bijvoorbeeld THOMSIT RS 88 Renovatie egaliseermiddel, RS 100 Renovatie egaliseermiddel of R 790 Vul- en voorstrijkmiddel (afhankelijk van de toepassing). Na droging hiervan moet de hele vloer voorgestreken worden voor een betere hechting met de THOMSIT-egaliseermiddelen. Een goed vloerresultaat staat of valt bij de juiste toepassing van een voorstrijkmiddel. THOMSIT R 766 Multi-primer is een voorstrijkmiddel geschikt voor absorberende en dichte ondergronden.

Egaliseren

Bij temperatuurverschillen ontstaat beweging en spanning. Daarom moet een flexibel egaliseermiddel worden gebruikt. Een goede optie is THOMSIT DX Egaliseermiddel voor het egaliseren van 0,5 – 15 mm in één arbeidsgang. THOMSIT DX is een zeer emissiearm egaliseermiddel voor het egaliseren van ondergronden en kan direct afgewerkt worden met vloerbedekking of houten vloer.

Lijmen

Verlijming van parket kan vervolgens met een THOMSIT Flextec lijm. Deze elastische lijm vangt schuifkrachten op en verlaagt daardoor permanent de invloed van trekspanningen op de ondergrond. Gebruik bij staafparket eiken en meerlaags parket THOMSIT P 665 Elastische lijm voor parket, P 675 Elast of P 685 Elast universal (afhankelijk van de toepassing). Gebruik bij grotere formaten massief parket, exotische houtsoorten en houten blokvloeren, THOMSIT P 695.

thomsit

Verlijming van vloerbedekking kan vervolgens met K 188 E Speciale kleefstof extra, geschikt voor vloerbedekkingen van PVC, CV, Polyolefine en rubber of met K 190 F Vezelversterkte PVC- en rubberlijm. Deze lijm is zeer geschikt voor PVC-designvloeren (LVT).

THOMSIT
www.thomsit.nl