Leden van VvE enthousiast over balkonbeglazingssysteem

Artikel delen

Genieten van balkons die voorzien zijn van een duurzaam Balco beglazingssysteem? De leden van VvE Boerhaavelaan in Leiden kunnen dit sinds kort als eerste VvE in Nederland. Het Balco systeem is toegepast als duurzaam alternatief voor het continu onderhouden van de kozijnen, het hekwerk en de balkons. De leden zijn enthousiast over het project en de verbeteringen van hun gebouw.

Foto’s: Serge Sanramat Photography

balkonbeglazingssysteem

Primeur voor Nederland – duurzaam Balco balkonbeglazingssyteem opgeleverd

Goede communicatie & draagvlak cruciaal

Het plan werd al in 2019 door Balco aan de bewoners gepresenteerd. In een zogenaamde ‘Tent Show’ op locatie heeft Balco een productdemonstratie gegeven, waarbij een model van het balkon met beglazingssysteem én een gevelimpressie van het eindresultaat werd getoond. Zo werd de voorgestelde oplossing visueel en tastbaar en ontstond er draagvlak bij de leden voor dit verduurzamingsproject. Zowel in het voortraject als bij de besluitvorming en tijdens de renovatie zelf is een goede communicatie van groot belang geweest. De portiekflat aan de Boerhaavelaan in Leiden huisvest 30 appartementen, wordt beheerd door Klein VvE Beheer en kent een actieve Vereniging van Eigenaren met een betrokken bestuur.

Duurzaam & slim alternatief

Het Balco systeem is toegepast als duurzaam alternatief voor het continu onderhouden van de kozijnen, het hekwerk en de balkons. Tevens lost het de problematiek van warmteverlies bij het betonnen gevelvlak op. Dankzij de Balco balkonbeglazing zijn beide lange gevels van een extra isolatieschil voorzien. Dit zorgt voor een verbetering op het gebied van verduurzaming, waarmee de leden van de VvE niet alleen op energie- en onderhoudskosten besparen, maar ook het wooncomfort voor alle bewoners aanzienlijk is verbeterd.

balco systemen

Het unieke ontwerp van de Balco-systemen, waarbij de beglazing op het uiteinde van de balkonvloer gemonteerd wordt, creëert als het ware een ‘tweede huid’ om de gehele betonnen constructie. De effecten van koudebruggen en ook transmissieverliezen worden zo sterk verminderd terwijl het wooncomfort in het gebouw wordt verbeterd.

Leden enthousiast

beglazing

Het bovenste deel van de beglazing kan opzij worden geschoven waardoor een volledig open balkon ontstaat.

De leden van de VvE zijn enthousiast over het project en de verbeteringen van hun gebouw. Jörgen Boegborn van Balco Balkonsystemen vat de verschillende reacties samen:

“Met deze nieuwe jas om de bestaande gevel heen, zijn we er op veel fronten op vooruit gegaan. Het wooncomfort is verbeterd, de stookkosten verlaagd, de leefruimte vergroot én de flat heeft een esthetische upgrade gekregen. Ook merken we dat we minder geluidsoverlast hebben van het nabijgelegen spoor en de tegenoverliggende school. Daarnaast kunnen we veel langer genieten van ons balkon, zélfs tijdens die echt typische Hollandse zomers, maar straks ook in het najaar en het voorjaar.”

Hoe ging het proces?

De werkvoorbereiding begon direct. De Balco ingenieurs uit Zweden hebben alle balkons namelijk vakkundig ingemeten, zodra de omgevingsvergunning was afgegeven. Samen met de beschikbare tekeningen is een nauwkeurige constructie ontworpen van het systeem. De complete constructie en de balkons zijn tot in de kleinste details twee- en driedimensionaal getekend. Na het accorderen van het tekenwerk door de VvE zijn alle onderdelen in de fabriek in Zweden geproduceerd.

Beide lange gevels van de flat zijn medio juni 2021 aangepakt, waarbij er gestart is met het demonteren van het bestaande hekwerk en het aanbrengen van de beugels voor de balkonbeglazing. Alle onderdelen van het project zijn in de fabriek per woning en portiek samengesteld. De bouwpakketten werden vervolgens op basis van de montageplanning op de bouw afgeleverd. Het monteren van de Balco balkonbeglazing nam circa zes weken in beslag en werd grotendeels afgerond vóór de zomervakantie, zodat de bewoners direct konden genieten van hun nieuwe balkons.

Hoe verliep de financiering & het vergunningsproces?

balkonbeglazingssysteem

Met dit revolutionaire balkonbeglazingssysteem bespaar je op energie en onderhoudskosten én verhoog je het wooncomfort.

Dankzij een financiering van het Nationaal Warmtefonds in combinatie met de besparing op het MJOP (vermeden onderhoud op het gebied van schilderwerk en betononderhoud) werd het project financieel haalbaar voor de leden. Hierdoor restte er slechts een acceptabele verhoging van de servicekosten. Balco heeft het proces van de financiering begeleid.

Naast de begeleiding op het gebied van financiering heeft Balco ook het hele vergunningsproces voor haar rekening genomen. Zowel op technisch vlak als bij de aanvraag bij de welstandscommissie. Daarbij werd het technisch aspect van het project gewaarborgd door zowel constructeurs op het hoofdkantoor van Balco in Zweden als lokale constructeur Krekon BV.

Nieuwsgierig geworden?

Bent u benieuwd naar dit project? Bestuursleden van geïnteresseerde VvE’s zijn van harte welkom om dit referentieproject op locatie te bezichtigen. Plan een bezoek in met Jörgen Boegborn (Area Sales Manager bij Balco Balkonsystemen): mail naar jorgen.boegborn@balco.nl of bel 0620713094.