Monumentaal Museon-gebouw comfortabeler en fraaier met nieuwe gevel

Artikel delen

Volop ontwikkelingen rond het populairwetenschappelijk museum Museon in Den Haag. Begin dit jaar is Museon officieel gefuseerd met filmtheater Omniversum, waarbij de focus van gezinsmuseum voor aardrijkskunde is verlegd naar de thema’s aarde, mens en duurzame wereld. De zeventien Sustainable Development Goals (SDG) vormen nu het uitgangspunt voor de nieuwe affichering als One Planet, kenniscentrum voor duurzaamheid. Hoe mooi is het dan dat óók het gebouw verduurzaamd is? Hermeta Gevelbouw heeft een nieuwe vliesgevel met kozijnen met HR++ glas gemonteerd die het monumentale gebouw – destijds ontworpen door Wim Quist – qua thermische isolatie, comfort én esthetische uitstraling naar een hoog niveau tilt.

hermeta

hermeta“De gebouwgevel is weer helemaal up-to-date,” aldus Bart-Jan van Boltaringen van Technisch Beheer & Realisatie, Centrale Vastgoed Organisatie, gemeente Den Haag. “De gemeente is eigenaar van het Museon-gebouw. Toen een paar jaar geleden bleek dat de gevels en kozijnen onder invloed van het zeeklimaat in slechte staat waren – het materiaal was verweerd en de karakteristieke bruine kleur was her en der vaal geworden – hebben we onderzocht of we delen nog konden renoveren, maar een complete vernieuwing bleek noodzakelijk. We hebben Hermeta Gevelbouw ingeschakeld voor een renovatieplan, inclusief het vervaardigen van een proefpui. We wilden zien hoe de vervanging van de gevel uitpakte, ook procesmatig. Want Museon-Omniversum moest voor het publiek toegankelijk blijven. Alleen op maandag is het gesloten en dat bood wat extra ruimte voor de uitvoering. Hermeta heeft in een strakke planning kelder, begane grond en twee verdiepingen van het gebouw aangepakt. Dan heb je het over grote aluminium kozijnen, waarvan 99 met valramen en 19 met elektrische uitzetramen, inclusief onderdorpels, aansluitprofielen, voorzieningen voor zonwering etc., kortom een compleet nieuwe vliesgevel. Voorheen zaten er schuiframen in de gevel, maar de valramen zorgen voor meer veiligheid en comfort.”

Proefpui overtuigt

De proefpui was er niet voor niets. Projectleider Gijs van Gent van Hermeta Gevelbouw legt uit: “Het gebouw is een architectonisch icoon en is ook een gemeentelijk monument. Er was bij deze renovatie toezicht van Quist Wintermans Architekten (Wim Quist heeft het gebouw begin jaren ’80 ontworpen) om het architectuurbeeld eer aan te doen. Dat betekende onder meer het vinden van de juiste bruine Sikkens kleur voor de kozijnen, die harmoniëren met de gele baksteen. Tevens hebben wij diverse profielen speciaal ontwikkeld, zodat deze qua detaillering passen in het beeld. Voor de glaslatten hebben wij productiematrijzen ontworpen, om ze efficiënt te kunnen vervaardigen. Je wilt het benodigd onderhoud aan de buitenzijde van een gevel beperken en daarom hebben wij in plaats van afwerkkitten gewerkt met innovatieve EPDM-strips. Bij de proefpui konden we aantonen dat dit een hoogwaardige oplossing is. De proefpui overtuigde alle partijen, alleen oogde het glas in de proefpui iets te paars dus is de glaskeuze daarop aangepast. Zo hebben wij in een goede samenspraak met opdrachtgever, architecten en facilitaire afdeling van het Museon-Omniversum het ontwerp en de engineering tot in detail bepaald.”

hermeta

Ditzelfde vruchtbare overleg was essentieel voor uitvoering, waarbij de montageploeg aanschoof. Gijs van Gent: “We zijn begonnen met een nulmeting om te checken of er afwijkingen tussen praktijk en tekening waren. Bij twee grote ramen waren de lateien ingezakt en moesten wij de nieuwe kozijnen qua maatvoering herberekenen. Dat is allemaal productietechnisch eenvoudig aan te passen. Het meest complexe was het feit dat er slechts 30 m2 bouwplaatsruimte was. We hebben de planning per dag ingevuld en gezorgd dat alle onderdelen op tijd werden aangeleverd. Die hebben wij deels met behulp van een steiger en deels met een hoogwerker en mobiele kraan gemonteerd. We zijn begonnen met de tweede verdieping en via noord-, oost-, zuid-, westgevel het gebouw rondgegaan. Quist heeft in het gebouw een grote mate van ritmiek gelegd. Daardoor waren sommige kozijnen repeterend, echter, er was ook sprake van veel specials. De eisen wat betreft brandveiligheid en trillingen zorgden bijvoorbeeld voor de nodige variatie in profielen, brandwerende kitten en brandwerende en inbraakveilige glastypen.”

hermeta

Elkaar ruimte gunnen

hermetaBart-Jan van Boltaringen vervolgt: “Het werkte prima dat wij niet als opdrachtgever en opdrachtnemer met de nodige spanning tegenover elkaar stonden, maar elkaar ruimte gunden om snelheid en eindkwaliteit te genereren en gezamenlijk oplossingen voor vraagstukken te vinden.” Gijs van Gent geeft een voorbeeld: “De reproductie-afdeling van het Kunstmuseum, een onderhuurder in het Museon-gebouw, maakt gebruik van een reusachtige printer. We hebben de planning zodanig kunnen finetunen, dat de gevel bij die printer op het meeste gunstige moment is weggehaald en vervangen.”

hermeta

“Alles wat is weggehaald uit de oude gevel is overigens keurig gedocumenteerd, zodat onderdelen een tweede leven in bouwprojecten kunnen krijgen,” benadrukt Bart-Jan van Boltaringen. “ Zo verlaag je de bij deze renovatie je footprint, naast het feit dat je een duurzame gevel hebt gekozen. En niet te vergeten: een fraaie gevel. Want we zijn als Den Haag trots op zo’n karakteristiek monument en net zo trots op zo’n waardevol kenniscentrum als One Planet.”

Informatie: www.hermeta.nl