Waarom zou ik een vca cursus doen?

Artikel delen

Een vca cursus is een cursus waarbij je de veiligheid van je bouw of werkplaats kunt verbeteren. De afkorting VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Het is voor alle aannemers aan te raden om zo’n cursus te doen, en dit artikel vertelt je waarom.

Waarom zou ik een vca cursus doen?

Waar draait een vca cursus precies om?

Zoals beschreven draait een vca cursus om het verbeteren van de veiligheid. En veiligheid staat ten alle tijden voorop. Er gebeuren namelijk nog vaak genoeg ongevallen op de werkvloer. Een vca cursus bestaat uit een vragenlijst waarbij alle vragen positief moeten worden beantwoord om een vca certificaat te kunnen behalen. Dit is echter nog niet zo makkelijk, want er moeten vele interne veranderingen worden doorgevoerd wil een bedrijf daadwerkelijk de veiligheid van zijn/haar bedrijf verbeteren.

De verschillende soorten cursussen

Er zijn een aantal verschillende soorten vca cursussen die je kunt doen. Om te beginnen heb je een VCA basis cursus die gefocust is op de uitvoerende medewerker die werkzaam is voor een aannemer. Ook kun je een VCA vol certificaat behalen. De afkorting vol staat hier voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden certificaat. Deze cursus is bedoeld voor operationeel leidinggevenden, maar daarnaast ook voor ZZP’ers. Als laatste kun je ook nog een vil-vcu certificaat behalen, wat staat voor Veiligheid voor Intercedenten Leidinggevenden. Deze is gericht op leidinggevenden en intercedenten binnen de uitzendbranche. De cursussen zijn allemaal lang geldig, maar liefst 10 jaar.

Waarom zou ik een vca cursus doen?

Wat is nog meer belangrijk om te weten?

Als je van plan bent een vca cursus te gaan doen is het belangrijk om je goed te verdiepen in welke cursus je precies moet gaan doen. Bijna elke werknemer die voor een aannemer werkt moet een vca cursus afleggen, en wat daarbij ook geldt voor bijna elke leidinggevende. De cursussen zijn op vele locaties te volgen en ook kun je op vele van die locaties een VCA examen afleggen. Daarnaast zijn er ook veel proefexamens beschikbaar. Wat ook handig is om te weten is dat je vaak als bedrijf of school een cursus incl examen voor een groep kunt boeken, wat ook weer kan schelen in kosten.

Kortom, een vca certificaat is niet te missen als je werkt op een bouwplaats. Doe goed onderzoek naar welke cursus geschikt is voor jou en overleg met je werkgever. Alles voor de veiligheid!