Energielabel A++ voor provinciehuis Groningen

Artikel delen

Het provinciehuis aan de Sint Jansstraat 4 in Groningen is onlangs van energielabel C naar energielabel A++ gegaan. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk onthulde het energielabel samen met John Ottens, directeur van BAM Bouw en Techniek, de hoofdaannemer van het ingrijpende renovatieproject. Het noodzakelijke technische onderhoud aan de buitenzijde was voor de provincie een mooie gelegenheid om het gebouw verder te verduurzamen en het binnenklimaat te verbeteren. Dit nadat het provinciehuis een jaar eerder ook al afscheid had genomen van het gas.

Met de afronding van de renovatie heeft de provincie een flinke duurzame stap vooruit gezet. Energielabel A++ voor een gebouw uit de jaren ’90 en deels zelfs uit de jaren ’60 is een flinke opgave. De nieuwe zonnepanelen op het dak wekken op jaarbasis meer stroom op dan het gemiddelde verbruik van 80 huishoudens. En doordat het gasverbruik van het pand tot nul is teruggebracht bespaart de provincie gemiddeld 250.000 kuub gas per jaar. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van meer dan 200 huishoudens.

Ruim 5.000 vierkante meter dak is voorzien van nieuwe isolatie en dakbedekking of pannen. Daarnaast zijn er ruim 650 nieuwe zonnepanelen (400 watt piek per stuk) op het dak neergelegd. 366 kozijnenpartijen van kantoorkamers zijn vervangen. Meer dan 10 kilometer kierdichting is toegepast. Ten slotte is een sedumdaktuin aangelegd en een binnentuin met meer dan 800 bloembollen bij de nieuwe entree.