Delftse huurappartementen flink aangepakt: van energielabel D naar A+

Artikel delen

BAM Wonen gaat het groot onderhoud en de verduurzaming uitvoeren van 132 huurappartementen van Vestia aan de Lodewijk van Deysselhof in Delft. Door de verbeterde isolatie en ventilatie gaan de appartementen uit 1965 van een gemiddeld energielabel D naar A/A+. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en naar verwachting wordt het project in het tweede kwartaal van 2023 opgeleverd.

Aan de 132 appartementen worden woningverbeterende werkzaamheden uitgevoerd. Dit zijn onder andere isolerende maatregelen aan gevel en dak zoals nieuwe kunststof kozijnen met HR++ beglazing en het aanbrengen van kopgevelisolatie, afgewerkt met minerale steenstrips. Ook worden de badkamers, keukens, toiletten en nieuwe balkon- en galerijhekken grotendeels vernieuwd.

Voor de uitstraling van het complex worden daglichtopeningen aangebracht in de gevel van het centraal trappenhuis, waarmee het gevoel van veiligheid wordt vergroot en de gesloten uitstraling van het complex wordt verbeterd. De frisse nieuwe uitstraling van het complex is ontworpen door BTR Architecten.

In alle woningen worden de radiatoren vervangen en aangesloten op het individuele afleversysteem met warmtewisselaar in de woningen. De woningen worden voorzien van een gebalanceerd ventilatiesysteem middels een warmte-terugwinunit met een mechanische afvoer en toevoer van schone lucht. Dit alles voor een gezond binnenklimaat.

De woningen worden in de aanpak voorbereid op de aansluiting van het nieuwe Open Warmtenet. De gemeente Delft heeft samen met verschillende corporaties, waaronder Vestia en netbeheerder Stedin het initiatief genomen om in Delft een Open Warmtenet aan te leggen. Netverder legt het net aan en Equans wordt de eerste exploitant. Het toekomstige warmtenet dat naar verwachting in 2023/2024 operationeel is, wordt gevoed met warmte uit een geothermiebron bij de TU Delft. En wordt op termijn aangevuld met restwarmte vanuit de Rotterdamse haven.

Dit is het vierde project dat BAM Wonen in opdracht van Vestia uitvoert. De verduurzaming van 182 woningen van appartementencomplex Hoog Lindoduin in Scheveningen, 90 woningen in de Tweebosbuurt en 11 woningen aan de Riebeekstraat in Rotterdam gingen de Lodewijk van Deysselhof in Delft voor.