Niet meer ‘fröbelen’ bij omzetten collectieve ventilatie naar CO2-gestuurde ventilatie

Artikel delen

In seniorencomplex Park Welgelegen in Utrecht heeft Airhome de collectieve ventilatie-installatie omgezet naar individuele, CO2-gestuurde ventilatie. Wout Schouwstra, technisch manager van deze specialist in ventilatietechniek/systemen: “Deze omschakeling is voor veel projecten interessant om energie te besparen en het comfort in de woningen te verhogen. Er zijn al jaren geschikte producten op de markt, zoals CO2-sensoren, klepregelingen en boxen. Maar installateurs moesten die producten in feite zelf samenstellen tot een passende oplossing. Bij de woningen in het project Welgelegen konden wij voor het eerst het innovatieve systeem van Itho Daalderop toepassen, het CAS Optima systeem. Met grote voordelen voor de bewoners omdat zij worden verlost van extra kanalen en/of grote boxen. De installateur kan de compacte units, waar alle (draadloze) techniek in zit, zo over de bestaande ventilatieopeningen monteren.”

Ventilatie

Het seniorencomplex Park Welgelegen wordt ook wel ‘Klein Soestdijk’ genoemd.

In de Tweede Wereldoorlog werd het monumentale huis Welgelegen door de Duitsers gevorderd voor de Marinestaf. Na de oorlog werd dit huis ingericht voor bejaardenhuisvesting en werden twee lage vleugels toegevoegd, waarbij het in de volksmond ‘Klein Soestdijk’ ging heten. In 1987 werd overwogen het rusthuis, dat in slechte staat verkeerde, te sluiten. Maar het centrale gebouw is verbouwd en uitgebreid met twee nieuwbouwvleugels met in totaal 11 twee- en driekamerappartementen voor 55-plussers. Deze woningen zijn nu verduurzaamd, waarbij het dak en de kozijnen met triple glas zijn vernieuwd, zonnepanelen zijn aangebracht en de ventilatie van een collectief systeem – dat volop draaide en veel energie verbruikte – naar individuele CO2-gestuurde ventilatie is omgezet. Met veel minder energievraag en meer comfort voor de bewoners, omdat de klachten van onder andere veel vocht in de badkamer zijn weggenomen.

Nette oplossing

Schouwstra: “Waar in de installatiesector de techniek doorgaans voorop staat, moet meer rekening worden gehouden met de bewoners. Als ik zelf een grote box aan de muur of plafond lelijk vind, dan moet je die ook niet voor bewoners van koop- of huurwoningen willen. Toen ik met het VvE-bestuur bij dit project aan tafel zat voor een offerte, heb ik in eerste instantie voorgesteld om de CO2-gestuurde ventilatie niet te doen. De VvE had via het Nationaal Warmtefonds het advies gekregen om dit tezamen met de andere verduurzamingsmaatregelen mee te nemen. Een in mijn ogen nette oplossing in de woningen was echter niet mogelijk. Maar ik had gehoord van de ontwikkeling van een plug & play oplossing waar Itho Daalderop mee bezig was. Ik heb om geduld gevraagd en dit werd beloond: een aantal maanden later kon Itho Daalderop een 3D-geprint voorbeeld van de regelklep laten zien. Daar werd zeer enthousiast op gereageerd. Reden om nog extra te wachten tot het systeem getest en productierijp was. Dit voorjaar was het zover en toen hebben wij het gros van de woningen voorzien van het CAS Optima systeem. Een motor-gestuurde regelklep in de keuken in combinatie met draadloze CO2 sensoren in de hoofdslaapkamer en woonkamer werden gecombineerd met de afvoerpunten in de badkamer en toiletruimte. Later volgden een paar woningen waarbij de ventilatieopeningen in de keukenkastjes waren weggewerkt; daarvoor was maatwerk nodig.”

Vertrouwen in innovatie

Ventilatie

Voor het omzetten van collectieve dakventilatie naar individuele, CO2-gestuurde ventilatie is met de Vereniging van Eigenaren overlegd over deze innovatieve oplossing in de vorm van het CAS Optima systeem.

Normaliter zou Airhome wachten tot een innovatie zich in de praktijk heeft bewezen, maar voor Welgelegen was het simpelweg dé ideale oplossing. “Ik heb veel vertrouwen in dit systeem. Je ziet dat er goed over is nagedacht. Zo is het flexibel omdat je niet afhankelijk bent van kanaaldiameters. Een eventuele brandklep is eenvoudig te combineren omdat dit systeem voor de aanzuigopening wordt gemonteerd en niet erin. De klep is scharnierend, zodat je voor onderhoud makkelijk bij het product en het kanaal kunt komen. En dat alles in een formaat dat compacter is dan ik ooit heb gezien. Dan hebben we ook nog de strakke vormgeving waardoor het geen storend element in de ruimte is.”

Druksturing

Voor de installatie zijn de kanalen gereinigd. Op het dak zijn nieuwe drukgestuurde dakventilatoren geplaatst. “De druksturing is noodzakelijk, anders werkt het systeem niet. Als ik zie hoeveel gestapelde woningbouw er nog met collectieve dakventilatie werkt en naar CO2-gestuurde ventilatie wil overstappen, dan is daar nu een interessante plug & play oplossing voor. Niets ten nadele van alle andere goede producten op dit gebied, maar hier ervaar je direct de voordelen voor de bewoners en installateurs. Geen hak- en breekwerk en geen extra kanalen in de woningen. En alles communiceert draadloos. Je hebt alleen wat zichtwerk omdat je een voeding naar de units moet brengen; die kun je netjes wegwerken. We hebben dit systeem inmiddels voor diverse projecten voorgesteld waar wij als Airhome de ventilatie moeten aanbrengen of vernieuwen.”

Ventilatie

Het systeem kan makkelijk over de ventilatieopening worden gemonteerd, zonder hak- en breekwerk voor nieuwe kanalen.

Samenspel systeem en bewoners

Wout Schouwstra heeft nog wel een opmerking: “Het product mag nog zo goed werken, je hebt altijd nog de bewoners. Als zij zien dat het lampje van de CO2-sensor rood blijft branden, dan zul je een raam moeten openen. Er ligt bij goede ventilatie altijd een actiecomponent bij de bewoners. Gelukkig hadden wij bij Welgelegen een VvE-bestuur dat professioneel handelde en alle bewoners van die taak op de hoogte heeft gebracht. De resultaten van goede, energiezuinige ventilatie zijn daar nu zichtbaar.”

Bekijk het filmpje over dit project:

Itho Daalderop
www.ithodaalderop.nl