Lezerstest

lezerstest
Artikel delen

Snel zagen zonder kartelrandjes aan tegels

Snel en zonder kartelrandjes aan de tegel, zo willen tegelzetters het liefst hun zaagwerk aan tegels doen. Dat is niet alleen afhankelijk van de kunde van de tegelzetter; een goed zaagblad kan hem heel goed helpen daarbij. Dat blijkt ook uit de ervaringen die tegelzetter Nathan Papilaja heeft met de Interdynamics Tile Power Premium 125 diamantzaag. Nathan testte deze diamantzaag van A.S.F. Fischer onlangs bij een renovatie van een badkamer.

Auteur: Harmen Weijer
Foto’s: Ronald van der Woude; A.S.F. Fischer

Zaagblad

De Interdynamics Tile Power Premium 125 diamantzaag is een dun zaagblad met een verdikking in het midden. Daardoor heeft hij een lager geluidsniveau.

In de woning waar Nathan Papilaja de badkamer renoveert komen nieuwe, grote vloertegels. “Het gaat om tegels van 1 bij 1 meter, en daar moet ik handzaam onder andere hoeken inzagen. Dan is het fijn als ik de slijptol met diamantzaag makkelijk in één hand kan vasthouden, ook om zaagslijpsel af te zuigen. Dat vraagt om stabiel inzagen. Dat lukt bij deze diamantzaag heel goed. Wat mij vooral opviel is dat hij zaagt zonder kartelrandjes aan de tegels over te houden. Bij andere bladzagen is dat helaas niet het geval en moet ik naschuren. Meestal moet ik dan ook de tegel insnijden, maar dat hoeft bij deze diamantzaag dus niet. Hij glijdt er direct goed in.”

De Interdynamics Tile Power Premium 125

De Interdynamics Tile Power Premium 125 diamantzaag is een dun zaagblad met een verdikking in het midden. Daardoor heeft hij een lager geluidsniveau.

Tegelzetter

Tegelzetter Nathan Papilaja heeft de Interdynamics Tile Power Premium 125 diamantzaag onlangs getest bij een badkamerrenovatie.

Stabiel zonder wiebelen

Verder viel het Papilaja op dat de zaag heel stabiel zaagt zonder te wiebelen. “De zaag gaat makkelijk in de slijptol en dan zaagt hij heel scherp en makkelijk door de tegel heen. En als je de slijptol dan uitzet, wiebelt deze niet na. Het zaagblad zit er dus heel strak in. Bij andere zaagbladen ben ik dat minder fijn gewend.”

Peter van ’t Zet van leverancier A.S.F. Fischer beaamt deze ervaring van Nathan Papilaja. “Dit zaagblad is dunner dan andere zaagbladen, waardoor hij minder materiaal in een tegel hoeft weg te zagen. Daardoor is hij stabieler bij het zagen, vooral bij de veel hardere tegels, zoals vloertegels. Het gevolg is een veel strakkere zaagsnede bij een hogere zaagsnelheid.”

Hardere tegels

De Interdynamics Tile Power Premium 125 diamantzaag is sinds 2017 in het assortiment van A.S.F. Fischer gekomen. Van ’t Zet: “Toen namen we dit merk over en sindsdien is het vooral voor deze hardere tegels een gewild zaagblad vooral bij badkamerrenovaties. Dit omdat de tegelzetter meestal niet exact weet wat voor tegels en zaagwerk hij hier tegenkomt. Dit is een echte allrounder onder de diamantzagen.”

Tegelzetter

Tegelzetter Nathan Papilaja heeft de Interdynamics Tile Power Premium 125 diamantzaag onlangs getest bij een badkamerrenovatie.

Het heeft nog een belangrijke eigenschap, die zeker bij renovaties heel handig is, vertelt Van ’t Zet: “Het premium tegelzaagblad 125mm heeft niet alleen een perfecte zaagsnede maar doordat het blad extra dun is in combinatie met de verdikking in het midden ook een lager geluidsniveau. Dat is voor werk in bestaande bouw een belangrijk voordeel.”

Nathan Pailaja heeft dat laatste niet zo duidelijk kunnen merken, vooral ook omdat hij buiten kon werken dankzij het mooie weer. “Ik heb hem inmiddels voor 2 badkamers al gebruikt, en ben nu bezig met de derde badkamer. Ik ben daarom benieuwd hoe lang ik met dit zaagblad kan volhouden, en tot nu toe gaat ie nog goed mee. Dus zeker voor herhaling vatbaar.”

A.S.F. Fischer
www.asf-fischer.nl/

RenovatieTotaal