Waterdicht en schimmelvrij

Artikel delen

Het waterdicht maken van natte ruimten blijkt in de praktijk nog steeds lastig. Vaak wordt het tegelwerk ‘gebruikt’ om wanden en vloeren waterdicht te maken. Daar gaat het echter al fout: de ondergrond moet al waterdicht zijn, waarna het tegelwerk als esthetische en functionele afwerking volgt. Daarnaast wil je voorkomen dat er schimmelvorming optreedt. Weber Beamix biedt een systeemoplossing die een waterdichte vloer en wand, zonder schimmelvorming garandeert, waarbij men niet wordt beperkt in esthetische mogelijkheden.

Tekst: Frank de Groot
Beeld: Weber Beamix

Tegels, kitten en lijmen zijn waterwerende producten. Maar daarmee vormen ze nog geen garantie voor een waterdicht systeem. In de praktijk blijkt dat vooral langs afvoeren, doorvoeren en wand/vloeraansluitingen, vocht kan doordringen in vloeren en wanden. “Dat komt omdat veelal wordt gedacht dat het tegelwerk voor voldoende waterdichting zorgt. Aanvullende maatregelen om de ondergrond waterdicht te maken blijven vaak achterwege uit kostenoogpunt en/of tijdsdruk”, aldus Sasha Hens, Productmanager Tegelen bij Weber Beamix.

Aanbrengen Webersys coat.

Vooral de aansluitingen tussen wanden en vloeren zijn kritisch, alsmede het voegwerk. Voegwerk is namelijk nog steeds vochtdoorlatend. Bij scheurvorming neemt het vochttransport naar de achterliggende constructie alleen nog maar verder toe. Vooral vloeren en wanden van gips zijn vochtgevoelig, waardoor flinke schade kan ontstaan. Een ander probleem is schimmelvorming in de douche/badkamer. Een schimmel voelt zich het beste als de lucht vochtig en warm is. Schimmels zetten zich af op en in de voeg. Hier zijn reinigingsmiddelen voor, maar is voorkomen niet beter?

Vochtschade

“De gevolgen van vochtindringing in vloeren en wanden kunnen groot zijn: denk aan schimmelvorming, schade in de natte ruimten en soms zelfs gevolgschade in aangrenzende ruimten. Vooral bij lekkage naar onderburen kan de schadepost groot zijn. Afgezien van de schade aan de woning of het gebouw, kan het ook nadelig zijn voor de gezondheid”, waarschuwt Sasha.

Na het aanbrengen van de pasta wordt bij de aansluitingen webersys band in de nog natte pasta gedrukt. Vervolgens wordt hier direct een tweede laag webersys coat dekkend aangebracht.

Doelstelling is dus dat de ondergrond in natte ruimten duurzaam wordt beschermd tegen vochtindringing. Sasha: “Dat kan door een waterdicht membraan aan te brengen onder de vloer- en wandtegels. Dit wordt ook wel ‘volvlakse afdichting’ genoemd. Een goede oplossing is webersys coat, gecertificeerd volgens NEN-EN 14891. Deze flexibele polymeergebonden afdichtpasta wordt – na eventuele voorbehandeling van de ondergrond met een Weber primer – over de gehele vloer en aansluitende wanden in douche en rond een bad aangebracht. Ook het gebied rond leidingdoorvoeringen, afvoerputten en andere eventuele aanwezige doorvoeringen worden met webersys coat behandeld.”

Na het aanbrengen van de pasta wordt bij de aansluitingen webersys band in de nog natte pasta gedrukt. Vervolgens wordt hier direct een tweede laag webersys coat dekkend aangebracht. Hierbij moet de pasta tot minimaal 10 mm over de rand van de band worden gesmeerd. De droogtijd is circa 12 uur.

In- en uitwendige hoeken, rond de afvoerput, doorvoerleidingen en dergelijke wordt afgekit met de schimmel- en bacteriewerende sanitair kit weberseal S.

Schimmelvrij voegwerk

Na droging van de pasta kunnen wand- en vloertegels worden verlijmd met de pasta of poeder tegellijmen van Weber. Voegen worden afgewerkt met de recent vernieuwde webercolor premium, voorzien van Protect3 en Pure Clean technologie. Dit zorgt voor een zeer hoge weerstand tegen vlekken, schimmels, algen en bacteriën. De speciale samenstelling maakt de voeg sterk vuilafstotend. Het voegmiddel heeft een hoge kleurintensiteit en een sterk gereduceerde kans op witte uitslag. Dit product is geschikt voor binnen en buiten en is toepasbaar voor tegels op vloerverwarming of houten vloeren. Het voegmiddel is geschikt voor voegen van 1 tot 15 mm van onder andere natuursteen, marmer en gebakken tegels. Sasha: “webercolor premium is recent vernieuwd en is ook uitvoerig getest door veel tegelzetters. Dit voegmiddel is nu nog beter verwerkbaar, beter te reinigen en geeft een mooie, volle en strakke voeg.”

Voegen worden afgewerkt met de recent vernieuwde webercolor premium, voorzien van Protect3 en Pure Clean technologie. Dit zorgt voor een zeer hoge weerstand tegen vlekken, schimmels, algen en bacteriën.

“Het voegmiddel is verkrijgbaar in maar liefst 23 kleuren”, vervolgt de productmanager. “Nieuw zijn de bruintinten Chestnut en Oak. Deze kleuren passen goed bij het steeds populairdere keramische parket. In- en uitwendige hoeken, rond de afvoerput, doorvoerleidingen en dergelijke wordt afgekit met de schimmel- en bacteriewerende sanitair kit weberseal S. Ook deze kit is in de beschikbare 23 kleuren leverbaar, waardoor er altijd een optimale afstemming is dus kit en voegwerk.”

Sasha besluit: “Samengevat gaat een goede waterdichting en schimmelwerend voegwerk dus niet ten koste van de esthetische mogelijkheden. Maar dan moet er wel in systemen worden gedacht, waarbij diverse producten samen een waterdichte, hygiënische, veilige en fraaie afwerking vormen.”

Weber Beamix
www.nl.weber