Advies helpt VvE’s bij keuze oplaadpunten voor bewoners met elektrische auto’s

Artikel delen

Vorig jaar vroegen 200 Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) subsidie aan voor een advies over het aanleggen van oplaadpunten op parkeerplaatsen van bewoners met een elektrische auto. In de afgelopen jaren was hierover veel discussie bij VvE’s. Uit een enquête van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat VvE’s erg geholpen zijn met het advies.

Auto aan een laadpaal in een garage

De afgelopen jaren kwam waren bij VvE’s bijvoorbeeld zorgen over de brandveiligheid en de financiering. Bewoners met een elektrische auto konden daardoor maar moeilijk een oplaadpunt op de eigen parkeerplaats krijgen. Door een deskundig adviseur in te schakelen gaat het proces gemakkelijker.

Dat de VvE’s erg tevreden zijn met deze hulp, blijkt uit een enquête die RVO hield onder de aanvragers van de subsidie. Rond de 90% van de respondenten geeft aan dat hun vragen zijn beantwoord. Voor 80% heeft het advies bijgedragen aan het besluit over de laadpunten. Vandaag de dag werkt al 16% van de aanvragers aan een oplaadpunt voor hun bewoners. Ongeveer een derde zit nog in de besluitvormingsfase. Voor nog een derde was het advies alleen ter oriëntatie.

RVO werkt voor het oplaadpuntenadvies samen met onder andere gemeenten en de belangenorganisaties VvE-belang, Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Vereniging Elektrische Rijders (VER). Op de website VvE-laden is alle informatie verzameld voor VvE’s die aan de slag willen met oplaadpunten. De VER houdt bovendien een lijst bij met adviseurs waarop de VvE’s een beroep kunnen doen.

Vanaf 23 januari 2023 is het voor VvE’s weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor een oplaadpuntenadvies. Ook kunnen zij dan weer subsidie aanvragen voor energieadvies en verduurzamingsmaatregelen. Al deze subsidies vallen onder de subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE).

Meer info: www.rvo.nl/subsidies-financiering/svve