Gekleurde zonnepanelen op huurwoningen in Harlingse binnenstad

Artikel delen

Op 150 huurwoningen van woningcorporatie De Bouwvereniging in Harlingen worden gekleurde zonnepanelen geplaatst. Het gaat om woningen in de binnenstad van Harlingen, die monument zijn, of vallen onder het beschermd stadsgezicht. Op de oranjerode daken passen oranje zonnepanelen beter in het stadsgezicht. Zwarte daken krijgen dan ook zwarte zonnepanelen.

Gekleurde zonnepanelen.

Samen met gemeente Harlingen, adviescommissie Hûs en Hiem en installatiebedrijf Mensonides heeft de Bouwvereniging plannen gemaakt voor de plaatsing van zonnepanelen. Dit op basis van de verruimde voorwaarden in de Welstandnota, die de gemeente Harlingen heeft mogelijk gemaakt. Nu de eerste vergunningen verleend zijn worden de eerste zonnepanelen volgens deze nieuwe voorwaarden geplaatst.

Oranjerood gekleurde zonnepanelen.Voor het aanzicht wordt de kleur van de zonnepanelen aangepast op de kleur van het dak. De eerste oranjerode zonnepanelen worden aangebracht op het Grachtswalplein, aan de voorzijde op het dak. Woningen in de binnenstad met een zwarte dakpan krijgen zwarte zonnepanelen. Huurders hebben direct voordeel van de zonnepanelen. In de zonnepanelen zitten omvormers, waardoor er geen wachttijd is om aangesloten te worden. Door eigen opwekking, gaan de kosten voor stroomgebruik afnemen, dat is positief voor de beurs van de huurders.

De huurdersvereniging is zeer te spreken dat deze woningen nu ook zonnepanelen krijgen. “Het heeft vier jaren geduurd, maar dankzij onze niet aflatende inzet is het mooi dat ook deze huurders zonnepanelen krijgen”, aldus Laurens Posthumus, van de Huurdersvereniging Harlingen.

Erik de Groot, wethouder erfgoed “Sinds de huidige energiecrisis is de aanvraag voor zonnepanelen enorm gestegen. We zijn blij dat we tijdig de regels hebben verruimd zodat we nu goed kunnen inspelen op de actualiteit.” De verwachting is dat installateur Mensonides eind maart 2023 klaar is met het plaatsen van de zonnepanelen.