Zonnepark zorgt voor grootschalige verduurzaming van Rotterdamse kantoorgebouw Trinity

Artikel delen

Om bij te dragen aan de oplossing van het wereldwijde energietekort en de belasting op het klimaat te verminderen, om 1600 zonnepanelen te installeren op het dak van de parkeergarage van het Rotterdamse kantoorgebouw Trinity. Daartoe heeft hoofdhuurder PwC samen met vastgoedeigenaren 1 Zone Capital en Flemyn LPP besloten. Dit zorgt voor een energierendement dat kan oplopen tot 465.000 kWh per jaar, wat gelijk staat aan het energieverbruik van ruim 136 huishoudens. Ruim genoeg om alle kantoorruimten te voorzien van groene energie.

Zonnepark rondom het Rotterdamse kantoorgebouw Trinity.

Na een aanbestedingstraject waarbij onder andere zorgvuldig geselecteerd is op duurzaamheid en materiaalgebruik, is de keuze gevallen op Meyer Burger zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden ontwikkeld in Zwitserland en geproduceerd in Duitsland. Vanwege deze Europese productie heeft dit specifieke soort paneel een lage CO2 afdruk.

 Naast de keuze en installatie van de zonnepanelen, is er ook uitvoerig nagedacht over de ruimtelijke ontwikkeling rondom Trinity. Om de kwaliteit van de omgeving te garanderen, worden er over de lengte van de installatie groenstroken aangeplant. De stroken fungeren niet alleen als groenscherm voor passanten. Ook de biodiversiteit van de omgeving wordt aanzienlijk vergroot door de nieuwe beplanting. Tussen de panelen komt er een mix van wildbloemen en vaste planten, waaronder de Japanse sierkwee en de olijfwilg. Dit is zowel gunstig voor de insecten en vogels rondom het terrein als voor de waterberging op de locatie.

Toekomstvisie

Het installeren van de zonnepanelen is niet de eerste stap in de grootschalige verduurzaming van het statige pand aan de A16. Zo is de huidige installatie al afgesteld naar de geldende kantooruren. Wanneer er niemand in het pand aanwezig is, wordt er door deze aanpassing minimaal verbruikt. Ook ligt de aanvraag voor de vergunning van een geavanceerde warmte- en koeltepomp bij de gemeente. Dankzij deze pomp kan het pand in de toekomst op een energiezuinige manier verwarmd én gekoeld worden.