Glasinnovaties spelen belangrijke rol in de energietransitie

Artikel delen

Bouwbedrijven zijn volop bezig met het energiezuiniger maken van gebouwen. De rol van isolerend glas mag daarbij niet onderschat worden. Vacuümglas heeft op dit moment de laagste u-waarde: 0,4. Daarnaast komt er dit jaar glas op de markt dat isoleert, de zon weert én verwarmt. Op termijn zou dit verwarmende glas in een goed geïsoleerde, kleine woning zelfs andere warmtebronnen kunnen vervangen. Een grote uitdaging is om de productie van circulair glas op te schalen.

Bron: Bouwend Nederland

Glazen ramen

Het kabinet heeft een stevige ambitie om tot en met 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren. Met subsidies en regelingen voor gemeenten wordt woningrenovatie flink gestimuleerd. Vrijwel altijd wordt de woningschil goed ingepakt en wordt het glas vervangen. Mathijs van de Vliet van Peutz: “Isolatiepakketten worden alsmaar dikker. Dat heeft op een gegeven moment nauwelijks meer effect op de energierekening of het wooncomfort. Hetzelfde geldt in zekere zin voor het terugdringen van de luchtdoorlatendheid van de gevel. Maar bij isolatieglas is er nog winst te behalen. Je ziet dan ook een aantal nieuwe innovaties op de markt komen.”

Vacuümglas

Een interessante ontwikkeling is de opkomst van vacuümglas. Op dit moment is de totale Nederlandse markt voor isolatieglas zo’n 6 miljoen vierkante meter. Het aandeel van vacuümglas zal naar verwachting sterk groeien van zo’n 50.000 vierkante meter nu naar 300.000 eind 2023. Al wordt het momenteel nog vooral bij monumenten toegepast. Van de Vliet: “Vacuümglas is in vergelijking met ander isolatieglas extreem dun, vanaf 6,3 mm. Daardoor past het in de meeste bestaande kozijnen. Bovendien isoleert het bijzonder goed. Aandachtspunt is de kwaliteit van de randverbinding, al ben ik nog geen grote problemen tegengekomen.” Van de Vliet benoemt nog een extra voordeel van vacuümglas: “Omdat het product vrijwel volledig uit glas bestaat, zonder kit, droogmiddel of aluminium, is het na de lange levensduur makkelijk te recyclen.”

Verwarmend glas

Een nieuwe innovatie die Pilkington dit jaar naar de markt brengt, is verwarmend glas. Volgens Van de Vliet is dat een slim idee. “Het nieuwe glas verenigt twee functies: isolatie en verwarming. Een speciale coating op het glas wordt vanuit twee kanten onder spanning gezet. De weerstand zorgt voor een comfortabele infraroodwarmte die door de reguliere HR++ coatings naar binnen wordt gestraald. Bewoners zullen dit ongetwijfeld heel aangenaam vinden, want er is geen koudeval meer.” De verwarmende elementen in de ruit kunnen via domotica worden aangestuurd. Je kan de instelling van de ramen dan per vertrek aanpassen. Saxion Hogeschool in Enschede meet sinds 2021 of verwarmend glas als enige warmtebron zou volstaan in goed geïsoleerde woonunits, bijvoorbeeld een tiny house. De resultaten worden in juni gepresenteerd tijdens het Nordic Symposium on Building Physics in Denemarken.

Zonwerend glas

Een innovatie die al enige tijd op de markt is, is schakelbaar glas en glas met ingebouwde zonwering zoals jaloezieën. Bij schakelbaar glas kan je de lichtdoorlatendheid van de coating aanpassen. Ook deze beglazing draagt dus bij aan een lager energieverbruik voor verwarmen en verkoelen. Van de Vliet: “De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ​​ongeveer een derde van het totale energieverbruik en CO2-emissie. De helft daarvan komt door het verwarmen en koelen van gebouwen. Innovaties zoals sterk isolerend, verwarmend en flexibel instelbaar zonwerend glas, spelen dus een grote rol in de energietransitie.” Bedrijven kunnen voor hun BENG-berekeningen gebruik maken van de gecontroleerde kwaliteitsverklaringen, gelijkwaardigheidsverklaringen of EMG-verklaringen van het Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid.

Circulair glas

Van de Vliet hoopt dat ook de markt voor circulair glas gaat groeien. “De productie van glas heeft nog een grote impact op ons klimaat. Er zijn veel grondstoffen en energie nodig om het te produceren. Hoewel glas zeer goed gerecycled wordt, kost ook dát veel energie. En bij renovaties wordt vaak een hele berg oud glas weggegooid.” Zonde, vindt Van de Vliet. Hij volgt de ontwikkelingen rondom circulair glas dan ook goed. “GSF Glasgroep heeft samen met de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam een methode ontwikkeld om oud isolatieglas uit elkaar te halen, te reinigen en vervolgens weer te isoleren. Zo kan ongeveer 70% van het isolatieglas dat zij demonteren, volledig circulair opnieuw worden ingezet. Een hele belangrijke ontwikkeling die hopelijk navolging krijgt van andere, grote glasproducenten.”