De lente is begonnen: tijd voor houtbescherming in en rondom het huis

Artikel delen

Wanneer buiten de eerste narcissen in bloei staan en de vogels vrolijk fluiten, betekent dat niet alleen dat de lente is aangebroken. Het is ook het perfecte moment voor de bescherming van houten oppervlakken rondom het huis: van een nieuwe lik verf tot een volledige renovatie. Schuttingen, afdakjes, balkons, carports en dergelijke zien er na een schoonheidsbehandeling met producten van de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER weer uit als nieuw. Of het nu gaat om specifieke houten onderdelen, het terras of de kozijnen: voor iedere toepassing heeft de Pullex-serie van ADLER de juiste oplossing.

Woning wat bewerkt is met beits

Alles in één

Gevels, balkons, afdakjes, schuttingen – de lijst met houten elementen rondom het huis die regelmatig een kleurtje en onderhoud kunnen gebruiken, is lang. “Met het Pullex 3in1-Lasur kunnen aldeze vliegen in één klap worden geslagen”, aldus Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux in Heeze. “Dit lazuur blijft gegarandeerd jarenlang mooi, en dat zonder grondverf en na slechts twee keer aanbrengen.” Voor milieubewuste gebruikers heeft ADLER ook de watergedragen variant Pullex Aqua 3in1-Lasur in het assortiment. De voordelen daarvan: het product is vrijwel geurloos, de kwasten zijn eenvoudig met water schoon te maken en het lazuur kan door de korte droogtijd al binnen een paar uur worden overgeschilderd. Daarnaast is Pullex Aqua 3in1 een echt all in one-houtbeschermingsmiddel: het is impregneermiddel, grondverf en deklaag tegelijkertijd. “Met slechts één product kunnen schuttingen, balkons, afdakjes en tuinhuisjes dus jarenlang worden beschermd. De gebruiker bespaart hierdoor tijd en geld”, zegt Cremers.

Onderhoudsvrije gevel

Voor wie houdt van een mooi vergrijsde gevel die weinig onderhoud nodig heeft, is er het houtvergrijzingsmiddel Pullex Silverwood. Dit lazuur voorziet gevels van een natuurlijke, verouderende houtlook met een zilverachtig patina-effect en loopt zo vooruit op het vergrijzingsproces dat hout van nature doormaakt. Nabehandeling is niet nodig, wat zorgt voor een onderhoudsvrije gevel. Ook Pullex Silverwood is impregneermiddel, grondverf en deklaag in één. “De eerste laag versterkt de houtvezels, beschermt het hout tegen schadelijke invloeden van buitenaf en egaliseert ondergronden met uiteenlopende zuigende werking”, legt Cremers uit. “De deklaag zorgt vervolgens voor een elegante metallic look.”

Beits wat een vergrijsde look geeft

Metallic glans

Voor een moderne metallic look heeft ADLER het effectlazuur Pullex Platin in het assortiment. Dit lazuur bevat speciale effectpigmenten die voor een metallic glans zorgen. En dat in iedere kleur, of je je tuinhuis nu elegant blauw wil schilderen of je schutting een hippe rode kleur wil geven. Het effectlazuur komt bijzonder goed tot zijn recht op oppervlakken met textuur, bijvoorbeeld op planken met een geborstelde of anderszins ruwe structuur. De verflaag beschermt het hout tegen alle weersinvloeden en zorgt ervoor dat het jarenlang mooi blijft. Pullex Platin is ook geschikt voor renovaties en saneringen.

Matte finish

Voor de op dit moment populaire matte finish is Pullex Top-Mattlasur de perfecte oplossing. Het houtlazuur druipt niet en is daardoor prettig in gebruik. Het resultaat: elegante, matte en natuurlijke oppervlakken. “Bovendien laat het product de houtporiën open, is het dun aan te brengen, bladdert het niet af en beschermt het langdurig tegen weersinvloeden”, vertelt Cremers. “Daarnaast is Pullex Top-Mattlasur universeel te gebruiken: het is niet alleen geschikt voor de allereerste verflaag, maar ook voor onderhoud en renovatie.”

Intensief renoveren

Dankzij de Pullex-producten kan ook oud, donker hout er weer als nieuw uitzien. “Het hout wordt eerst met Pullex Renovier-Grund in de grondverf gezet, in een kleur die wordt afgestemd op de uiteindelijke verf”, legt Cremers uit. “Hierdoor worden verkleuringen en vergrijzingen in het hout gelijkmatiger, waardoor de ondergrond egaler wordt. Houtsoorten die een zeer sterk zuigende werking hebben, dienen nog een tweede laag grondverf te krijgen.” Daarna wordt het hout tweemaal van het Pullex Top-Lasur voorzien en krijgt zo zijn definitieve uiterlijk. Ook de kozijnen kunnen direct mee worden gerenoveerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Pullex Renovier-Grund en aansluitend het Pullex Fenster-Lasur.

Onderhoud voor het terras

Ook houten terrassen en vlonders moeten geregeld worden onderhouden en opgefrist. Wanneer het hout sterk vergrijsd is of geteisterd wordt door algen of groene aanslag, moet het grondig worden gereinigd en daarna worden behandeld met ADLER Clean-Multi-Refresher. De Clean-Multi-Refresher wordt onverdund met een borstel of kwast aangebracht en moet vervolgens twintig minuten lang inwerken. Vervolgens wordt het oppervlak met veel water en een nylonborstel gereinigd. Daarna wordt Pullex Bodenöl in de gewenste kleur aangebracht. Dit geeft de kleur een opfrisbeurt en maakt het houtoppervlak waterafstotend en uv-bestendig.

Beits aanbrengen

Ecologische variant

Voor wie duurzaamheid en bescherming van het klimaat hoog in het vaandel heeft staan, is er de ecologische houtolie Pullex Aqua-Terra. Cremers: “Dit product bevat geen oplosmiddelen, weekmakers of chemische houtbeschermingsmiddelen en bestaat voor meer dan 85 procent uit hernieuwbare grondstoffen. Daarmee is de houtolie het perfecte alternatief voor milieubewuste gebruikers, met alle voordelen van een conventioneel houtlazuur: het veredelt het houtoppervlak, zorgt voor een uitstekende weersbestendigheid en is eenvoudig in gebruik.” Bovendien zorgt de houtolie voor een natuurlijke look. De houtolie is in alle kleuren van het ADLER Color4You-spectrum verkrijgbaar.

Adler
www.adler-verven.nl/