Amsterdams rijksmonument getransformeerd naar duurzame studio’s

Artikel delen

In een rijksmonument aan de Nieuwe Keizersgracht is onlangs getransformeerd van onzelfstandige naar zelfstandige studentenwoningen voor woningstichting Lieven de Key. Daarnaast is het grachtenpand meteen klaar gemaakt voor de toekomst, omdat de transformatie het pand gasloos heeft gemaakt.

Binnenkant studio
Amsterdamse grachtenpandenDe drie panden uit 1735 stammen uit de tijd van de Vierde Uitleg: een stadsuitbreiding vanwege het groeiende inwonersaantal. Na leegstand en verval door de Tweede Wereldoorlog, zijn de panden in de jaren 60 gerenoveerd en samengevoegd tot onzelfstandige studentenwoningen. Nadat eerder het funderings- en gevelherstel plaatsvond, startte in 2022 de transformatie met veel respect voor de historie en tegelijkertijd aandacht voor de toekomst. De woningen zijn verduurzaamd met behoud van de monumentale status. Zo vond het isoleren aan de binnenzijde plaats en stammen de huidige halsgevels en delen van de draagconstructie nog uit de 18e eeuw.

De Nieuwe Keizersgracht is nu een duurzaam, energiezuinig gebouw. Het is het eerste rijksmonument dat Lieven de Key geheel gasloos maakt. De vloeren en daken zijn hoogwaardig geïsoleerd en in de woningen wordt gebruik gemaakt van isolerende voorzetwanden en achterzetramen om de monumentale uitstraling te behouden. Alle installaties zijn inpandig opgelost, waarbij het oude achterhuis en de zolders als technische ruimtes zijn ingericht. Een warmtepomp zorgt voor het warm tapwater en elektrische radiatoren voor de verwarming in de woningen. Door het warmteterugwinningsventilatiesysteem wordt koude buitenlucht verwarmd met warme lucht die de woning uitgaat. Zo gaat bijna geen warmte verloren. De 39 zonnepanelen op het dak leveren stroom voor de gemeenschappelijke voorzieningen.

Bron: Lieven de Key