Opgehoogde galerijen in Schiedamse Wiltonflats worden echte ontmoetingsplaatsen

Artikel delen

In Schiedam is eind 2022 de eerste van drie Wiltonflats van woningcorporatie Woonplus opgeleverd. Deze flatgebouwen uit 1959 worden grondig gerenoveerd. De reguliere appartementen worden comfortabele seniorenwoningen. Bij de renovatie is vooral ingezet op verduurzaming, meer comfort en verbetering van de leefbaarheid. Zo zijn de inpandige balkons uitpandig geworden en zijn de galerijen twee keer zo breed geworden. De bewoners krijgen hiermee niet alleen meer ruimte en comfort; de galerij wordt echt een ontmoetingsplaats.

een molen

De Wiltonflats in Schiedam zijn in 1959 gebouwd voor het personeel van de Schiedamse scheepswerf Wilton-Feijenoord.

De komende jaren neemt het aantal senioren snel toe. De prognose van het CBS is dat in 2040 Nederland zo’n 4,8 miljoen ouderen zal tellen. Omdat de zorg onder druk staat, zullen we steeds langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Gelukkig willen de meeste mensen dat ook en zijn hiervoor veel mogelijkheden ontwikkeld. In Schiedam gaan ze de uitdaging aan om drie verouderde flats te transformeren naar comfortabele seniorenappartementen. Architectenbureau Zijdekwartier maakte in opdracht van Willems Vastgoedonderhoud een renovatieplan voor deze vernieuwbouw van de drie flats van Woningcorporatie Woonplus.

Het uitkleden van een gebouw tot casco en het vervolgens opnieuw opbouwen staat in ons landvolgens Jacco Fioole van Willems Vastgoedonderhoud nog behoorlijk in de kinderschoenen: “Er is wel steeds meer aandacht voor en dat is een goede ontwikkeling. Het is zo mooi om een gebouw niet af te hoeven breken, maar het uit te kleden tot het casco en te werken met de mogelijkheden die het heeft. Hier zouden veel meer opdrachtgevers over na moeten denken.”

Galerijverbreding: meer leefruimte en gezelligheid

flat entree

Om de toegang tot de woning gelijkvloers te laten lopen met de nieuwe galerij, wordt er gewerkt met een ophoogsysteem én hellingcorrector. De bestaande galerij ligt namelijk op afschot.

In het renovatieplan stond vooral het sociale aspect van gezond ouder worden centraal. Als senioren langer zelfstandig wonen, wordt hun welzijn enorm vergroot met onder andere het creëren van fijne buitenruimte. De Wiltonflats in Schiedam zijn in 1959 gebouwd voor het personeel van de Schiedamse scheepswerf Wilton-Feijenoord. Ze hadden een inpandig balkon en een standaard galerij. Hier is met de renovatie rigoureus verandering in aangebracht. De inpandige balkons zijn komen te vervallen en toegevoegd aan de binnenruimte, zodat hier een grotere slaapkamer ontstaat.  Er zijn uitpandige balkons aan de gebouwconstructie toegevoegd. Zo is er meer leefruimte ontstaan. De buitenruimte aan de andere zijde is vergroot door de galerij te verbreden d.m.v. een staalconstructie voorzien van prefab betonnen galerijplaten. De galerijverbreding zorgt voor een grotere drempelzone bij de voordeur.

Jacco Fioole vertelt over de galerijverbreding: “Dat sociale aspect zie je vooral terug op de galerij. De appartementen hadden een galerij van 1.20m en dat is 2.40m geworden. De bewoners hebben nu ruimte voor bijvoorbeeld een zitje bij hun voordeur, of een opstelplaats met laadpunt voor hun scootmobiel. Er is een ontmoetingsplek ontstaan, waar je even een praatje met elkaar kunt maken. De galerij is dus gezelliger. En daarbij is hij beter bereikbaar voor rollators en scootmobielen.”

Galerijophoging: technisch hoogstandje

voorgevel

In de Wiltonflats ligt de Trust Titanium, een grijze keramische tegel met een beetje reliëf. Er is bewust een andere tint gekozen dan de prefab galerijplaten. Zo blijft het duidelijk wat het algemene looppad op de galerij is, en waar men een zitje, scootmobiel of plantenpotten kan neerzetten.

Bij de galerijverbreding is meteen rekening gehouden met de toegankelijkheid van de woning. Drempels zijn obstakels, zeker voor senioren met een rollator. Het hoogteverschil kan oplopen tot wel 10 centimeter. De nieuwe prefab galerijplaten van de Wiltonflats worden iets verhoogd geplaatst. Om de toegang tot de woning gelijkvloers te laten lopen met de nieuwe galerij, wordt er gewerkt met een ophoogsysteem én hellingcorrector. De bestaande galerij ligt namelijk op afschot. Er is dus meer ruimte onder de tegels bij de drempel dan bij de nieuwe galerijplaten. Door middel van een verstelbaar ophogingssysteem worden de diverse hoogteverschillen overbrugd. Zo ligt de hele galerij op drempelhoogte en kan men de woning drempelloos betreden. Een must voor de oudere bewoners.

Het ophogingssysteem in de Wiltonflats is een beproefd concept van Zoontjens uit Tilburg. Gaston van der Heijden, key accountmanager, vertelt over de ontwikkeling het systeem: “Het opplussen van galerijen doet Zoontjens al sinds de jaren negentig. De laatste vijftien jaar zijn we steeds lichtere systemen gaan ontwikkelen. Sinds 2016 renoveren we galerijen ook met keramiek. Dat is keihard, slijt- en kleurvast, antislip en bovendien makkelijk in onderhoud. Het ophogingssysteem, Dreen®Ceramicaplus, heeft in hoogte verstelbare dragers. Zo ligt de galerijvloer strak en stabiel en is er ruimte voor goede afwatering.”

Keramiek in vele kleuren

Willems Vastgoedonderhoud en Zoontjens werken vaker samen. Jacco Fioole is zeer positief over het ophogingssysteem en de tegels van Zoontjens: “Ze hebben verstand van zaken; Zoontjens doet dit al heel lang. Hun ophogingssysteem is licht en slim. Als er een tegel stuk gaat, kun je hem eenvoudig vervangen. De tegels heb ik in veel verschillende kleuren voorbij zien komen. In de Wiltonflats ligt de Trust Titanium, een grijze keramische tegel met een beetje reliëf. We hebben daar bewust een andere tint gekozen dan de prefab galerijplaten. Zo blijft het duidelijk wat het algemene looppad op de galerij is, en waar men een zitje, scootmobiel of plantenpotten kan neerzetten.”

De appartementen in de Wiltonflats zijn niet alleen levensloopbestendig gemaakt. Door zonnepanelen, een compleet geïsoleerd gevelsysteem, triple glas en een collectieve verwarmingsketel zijn ze ook zeer energiezuinig. Bewoners van de eerste opgeleverde flat zijn inmiddels weer terug uit hun tijdelijke woningen en zijn zeer verheugd over het resultaat. De tweede flat is momenteel in uitvoering en de derde zal naar verwachting in 2024 worden opgeleverd.

Zoontjens
www.zoontjens.nl