Eerste flatgebouw in Amersfoort krijgt slimme batterij

Artikel delen

De burgemeester Molendijkflat is het eerste flatgebouw in Amersfoort dat dag en nacht gebruik kan maken van groene energie. Het gebouw heeft een slimme batterij, die opgewekte zonne-energie opslaat en aan woningen kan leveren ook als de zon niet schijnt. Een continu gebruik van het elektriciteitsnet is daardoor niet meer noodzakelijk.

Astrid Janssen, wethouder Energietransitie: “Om goed te leven binnen de grenzen van onze aarde is het belangrijk om gebruik te kunnen maken van groene energie. Daarom werkt de gemeente, met partners in de stad en daarbuiten aan nieuwe manieren om dit te doen. Van het opwekken van stroom via wind of zon, zuinig gebruiken daarvan, tot het goed opslaan. We zien kansen in onze stad voor slimme batterijen voor de opslag van opgewekte groene energie bij bedrijven, woningen of wooncomplexen. Inwoners kunnen dan zonne-energie die op het eigen dak wordt opgewekt gebruiken, ook als de zon niet schijnt. En zo wordt groene energie bereikbaarder en beschikbaar voor vele groepen inwoners.”

Alliantie-directeur Joan van der Burgt voegt toe: “Wij werken samen met onze partners aan slimme en innovatieve oplossingen om ons doel te halen: al onze woningen moeten CO₂-neutraal zijn, uiterlijk in 2050. We investeren fors in energiebesparende maatregelen. Dat maakt onze woningen niet alleen duurzamer en comfortabeler, maar zorgt ook voor lagere energiekosten terwijl energieverbruik toeneemt van onze huurders.

Concreet voor dit project: we willen de energierekening voor onze bewoners laag houden terwijl we de overgang maken naar schone energie die onze gebouwen aandrijft. Met deze batterijopslag kunnen we ons gebouw van groene, lokaal geproduceerde energie voorzien zonder extra kosten voor de bewoners.”

Hoe werkt de batterij?

Dit is een batterij met een opslagcapaciteit van 160 kWh die is aangesloten op de zonnepanelen op het dak en op het elektriciteitsnet. De slimme batterij is aangesloten op de zonnepanelen op het dak en op het elektriciteitsnet. De batterij verlicht daarmee de congestie op het lokale net door overtollige zonne-energie van het dak van het gebouw en de overtollige energie van het elektriciteitsnet op te vangen die anders het net zou belasten op momenten van de dag dat het energieverbruik het hoogst is. Het zal de liften, verlichting en in de toekomst mogelijk het oplaadstation voor e-voertuigen van energie voorzien.

Deze pilot van gemeente Amersfoort en de Alliantie draagt bij aan de slimme lokale energiesystemen van de toekomst. En biedt mogelijk op termijn een van de oplossingen voor het netcongestieprobleem. De batterij zal de energiekosten op jaarbasis naar schatting met 15% verlagen, een besparing die uiteindelijk aan de bewoners wordt doorberekend.

Fotograaf: Petra van Schaik