Renovatie onderzoeksgebouw Gemini-Noord op TU/e-campus van start

Artikel delen

Bouwbedrijf Heijmans is in april gestart met de grootschalige renovatie van Gemini-Noord. Het gaat om het laagbouw-gedeelte met laboratoria en onderwijs- en studieruimtes. De kosten van de verbouwing bedragen € 33 miljoen en de oplevering staat gepland in oktober 2024. Gemini-Noord is inmiddels volledig gestript.

Bouwbedrijf Heijmans is in april gestart met de grootschalige renovatie van Gemini-Noord. Het gaat om het laagbouw-gedeelte met laboratoria en onderwijs- en studieruimtes. De kosten van de verbouwing bedragen € 33 miljoen en de oplevering staat gepland in oktober 2024. Gemini-Noord is inmiddels volledig gestript.

Duurzaamheidskeurmerk

De TU/e behaalt met de renovatie van Gemini-Noord een zogeheten BREEAM Excellent ontwerpcertificaat. Dit is een wereldwijd duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen. Het uitgangspunt is dan ook om voor de renovatie van Gemini de impact op het milieu tot een minimum te beperken, onder meer door de instandhouding van bestaande elementen (zoals de betonconstructie) en het gebruik van duurzame materialen.

Zowel het noordelijke als zuidelijke deel van Gemini worden bovendien aangesloten op het warmte- en koudeopslagsysteem (WKO) dat zich onder de campus bevindt. Het systeem verwarmt en koelt verschillende TU/e-gebouwen op een duurzame manier. Daarmee wordt Gemini het volgende compleet gasloze gebouw van de TU/e.

Het is niet het eerste BREEAM certificaat dat door de TU/e wordt behaald. Vier jaar geleden scoorde de universiteit uitmuntend op BREEAM bij de oplevering van Atlas (met het hoogste certificaat ‘Outstanding’). Atlas was destijds het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld.

Gemini-Zuid

Na de renovatie van Gemini-Noord is Gemini-Zuid (het hoogbouw-gedeelte) aan de beurt. De faculteit Biomedical Engineering verplaatst zich gedurende die periode tijdelijk naar het Fontys TF-gebouw, aan de overkant van de weg bij het TU/e-studentensportcentrum. Mechanical Engineering neemt tijdelijk intrek in het Fontys S1-gebouw op het TU/e-terrein. De oplevering van deze fase staat gepland in 2027.

Gemini werd begin jaren zeventig gebouwd onder de naam W-Hoog en W-Laag. Sinds de laatste verbouwing in 2011 kreeg het de naam Gemini, Latijn voor tweeling. Wanneer alle werkzaamheden zijn volbracht, zal Gemini als geheel onderdak bieden aan de faculteiten Biomedical Engineering en Mechanical Engineering, diverse onderzoeksgroepen en tal van onderwijsvoorzieningen als collegezalen, studiegebieden, laboratoria, studieverenigingen, vergaderfaciliteiten en een restaurant.

Foto’s: Team V architecten