Retentiedaken beperken wateroverlast

Artikel delen

Bij het beperken van de overlast bij hevige regenbuien, kunnen retentiedaken op gebouwen een belangrijke rol spelen. Doordat regenwater tijdelijk wordt opgeslagen op deze daken en vervolgens gecontroleerd wordt afgevoerd, ontlasten deze daken de riolering. Zo kan het regenwater geleidelijker afgevoerd worden en wordt een piekbelasting – en daarmee wateroverlast – voorkomen.

concert- en congresgebouw De Doelen

In ons land ligt tussen de 400 en 450 miljoen vierkante meter plat dak op bedrijfs- en woongebouwen. Een steeds groter deel daarvan wordt ingezet als ‘blauw-groen’ dak. Daken waarop ruimte is voor water en planten, struiken en zelfs bomen. Voor deze multifunctionele daken biedt producent Derbigum verschillende dakbedekkingen om regenwater tijdelijk op te slaan of vertraagd af te voeren.

De Doelen

De blauw-groene daken bieden vooral in stedelijke gebieden kansen om meer groen in de stad te brengen en overlast door overtollig regenwater te beperken. Zo besloot de gemeente Rotterdam het dak van concert- en congresgebouw De Doelen te vernieuwen en tegelijk te vergroenen. Daarvoor werd het onder afschot liggende dak van 2.900 vierkante meter vervangen door een waterpas retentiedak. Het dak is vervolgens voorzien van een grote vlondervloer, bankjes en een bijenhotel.

De voordelen van een tuindak waarmee De Doelen is uitgerust, zijn divers. Niet alleen zorgt het voor meer biodiversiteit in de stad, het vermindert ook de CO2-uitstoot. Daarnaast is het bewezen dat de natuur een positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen. Het verlaagt stress en verbetert de aandacht en concentratie. Zo heeft het waterdichte retentiedak naast een multifunctionele, ook een maatschappelijke functie.

concert- en congresgebouw De Doelen

Wortelwerend

Belangrijk bij een blauw – groen dak is dat de dakbedekking niet alleen waterdicht is, maar ook dat deze wortelwerend is. Voor het nieuwe dak van De Doelen is gekozen voor Derbicoat S als onderlaag. Derbicoat S is te verwerken door deze volledig te vlamlassen of door deze koud te verkleven. Als toplaag is Derbigum GC WW gebruikt, waarbij WW staat voor wortelwerend. Door de toevoeging van wortelwerende agentia is het voor de wortels van planten niet mogelijk om door de dakbedekking te komen en lekkages te veroorzaken.

Naast Derbigum GC WW kunnen ook Derbigum SP FR, Derbigum SP WW, Derbigum GC en binnenkort de Derbigum NT WW toegepast worden op retentiedaken. Bij de verwerking wordt extra aandacht besteed aan de breedte van de overlappen en het apart aanwalsen van de overlappen. Daarmee garanderen Derbigum en de verwerker een langdurig waterdicht dakbedekkingssysteem.

Derbigum
www.derbigum.nl