Van plan om te renoveren? Vergeet deze 4 ruimtes in niet waterdicht te maken

Artikel delen

Bij het renoveren van een huis zijn er talloze zaken waar je rekening mee moet houden. Een van de belangrijkste aspecten is het waterdicht maken van bepaalde ruimtes. Waterlekken kunnen namelijk ernstige schade aan een huis veroorzaken en leiden tot hoge reparatiekosten. In dit artikel bespreken we vier essentiële ruimtes waar je absoluut niet moet vergeten om waterdichte maatregelen te treffen.

Water

Foto: rawpixel.com on Freepik

Keuken

De keuken is een ruimte waar water een veelvoorkomend element is. Of het nu gaat om het wassen van groenten, het afwassen van borden of het bereiden van maaltijden, er is altijd een risico op waterschade. Het is daarom van cruciaal belang om de keuken waterdicht te maken tijdens een renovatie. Dit kan onder andere worden bereikt door het gebruik van waterbestendige tegels op de vloer en de wanden. Daarnaast is het verstandig om te investeren in een goede afzuigkap en afvoersysteem om waterdamp en condensatie te minimaliseren.

Badkamer

De badkamer is een ruimte waar water in overvloed aanwezig is. Van douches en badkuipen tot wastafels en toiletten, er zijn talloze bronnen van water die kunnen leiden tot lekkages en schimmelvorming. Het waterdicht maken van de badkamer is dan ook van essentieel belang. Een goede manier om dit te bereiken is door het gebruik van waterbestendige materialen zoals keramische tegels en waterbestendige verf. Zorg er ook voor dat de kitranden rondom de badkuip en wastafel goed zijn afgedicht. Het installeren van een kwalitatieve ventilator kan ook helpen bij het verminderen van vocht en schimmelvorming.

Kelder

De kelder is vaak een vergeten ruimte als het gaat om waterdicht maken tijdens een renovatie. Dit is echter een cruciale ruimte om aandacht aan te besteden, vooral als deze gebruikt wordt als opslagruimte of als extra leefruimte. Door de ligging onder de grond is de kans op vochtproblemen en lekkages groot. Het waterdicht maken van de kelder kan worden bereikt door het aanbrengen van waterbestendige coatings op de muren en het installeren van een kwalitatieve waterafvoersysteem. De keldervloer waterdicht maken is ook cruciaal; die is namelijk het meest kwetsbaar voor vochtproblemen.

Dak

Het dak is een van de meest kwetsbare delen van het huis als het gaat om waterinfiltratie. Een lekkend dak kan leiden tot ernstige waterschade en kan zelfs de structuur van je huis aantasten. Bij het renoveren van een huis is het dan ook van groot belang om het dak waterdicht te maken. Dit kan worden bereikt door het controleren en repareren van beschadigde dakbedekking, het aanbrengen van waterdichte coatings en het controleren van de staat van de dakgoten en afvoerpijpen. Het is ook verstandig om regelmatig het dak te inspecteren op eventuele tekenen van schade of lekkage.