Genomineerd: Langezijds-verbouwing van UT Enschede

Artikel delen

Het nieuwe onderkomen van de faculteit ITC op de campus maakt kans op de titel ‘schoolgebouw van het jaar 2023’. De Langezijds-verbouwing is een van de vijf genomineerde projecten in deze categorie van de Architectenweb Awards, een nationaal platform voor architecten. 8 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Langezijds binnen

Het gebouw is door Trebbe, in bouwcombinatie met Dura Vermeer Bouw Hengelo, getransformeerd tot een bijzonder gebouw met een mooi eindresultaat: modern en toekomstbestendig met veel ruimte, licht en comfort voor haar studenten en gebruikers. Dit alles naar een ontwerp van Civic Architects, VDNDP, Studio Groen+Schild en DS Landschapsarchitecten.

Duurzaam en toekomstbestendig

Het gebouw Langezijds ligt op de campus van de UT in Enschede. Het gebouw is 220 meter lang en 38 meter diep en is als techniekhal in 1970 gerealiseerd met twee bouwlagen. Het 13.783 m2 grote gebouw huisvest circa 700 studenten en medewerkers van de faculteit ITC, dat is de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie.

Het slim omgaan met bestaande eigenschappen legde de basis voor een beleefbaar duurzaam gebouw. De drie atria vormen kleine ecosystemen voor flora en fauna. De planten staan er in de volle grond, regenwater loopt van de glazen daken zo de vijvers in. Het dak heeft zonnepanelen en de bestaande zonwering is vanuit circulair oogpunt waar mogelijk hergebruikt. De zuidgevel is voorzien van horizontale zonwering om opwarming van het interieur in de zomer en beeldschermreflectie in de winter te voorkomen. Door de renovatie gaat gebouw Langezijds van energielabel G naar A+++.

Enschede – Langezijds binnentuin

“Langezijds kan weer vijftig jaar mee”, vertelt Ruben Nijhuis, hoofduitvoerder bij Trebbe. “Ik vind dat wel prestige van de UT, dat hergebruik mogelijk is en dat niet alleen voor nieuwbouw gekozen is. Het nieuwe Langezijds is door het hoge afwerkingsmateriaal echt een plaatje van een gebouw met een bijzondere vloer, heel veel glas en met honderden gelamineerde eikenhouten kozijnen.”