Rivierenhuis Amsterdam circulair gerenoveerd

Artikel delen

Hemubo gaat voor woningcorporatie Eigen Haard het Rivierenhuis in Amsterdam renoveren. De voorbereiding start nu, en de eigenlijke renovatie begint in april 2024.

Het Rivierenhuis is een markant gebouw uit 1964 aan de rand van Plan Zuid in Amsterdam. De renovatie wordt een grootse aangelegenheid. De bestaande appartementen in het complex worden vrijwel volledig nieuw gemaakt. Daarbij wordt onder meer vloer- en gevelisolatie aangebracht en wordt het glas vervangen door HR++-glas.

Ook de gebouwinstallaties worden vernieuwd: het Rivierenhuis wordt all electric. Dit betekent dat het hele complex van het gas af gaat en alle bewoners straks elektrisch koken én verwarmen. Verder krijgt het hele gebouw een facelift. De garageboxen in de plint verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen hier onder meer een wijkkantoor voor Eigen Haard, ruimtes voor maatschappelijke organisaties, drie extra bedrijfsruimten en extra woningen, waardoor het totale aantal naar 318 woningen gaat. De centrale entree wordt vernieuwd en de bestaande secundaire entrees uitgebouwd tot volwaardige entrees, waarbij langs de President Kennedylaan een extra lift wordt toegevoegd.

Circulair renoveren

Het doel van Eigen Haard en Hemubo is om de renovatie zo circulair mogelijk uit te voeren. Voor beide partijen is het Rivierenhuis een project waarin ruimte is voor onderzoek naar circulaire toepassingen en pilots met nieuwe, niet-traditionele oplossingen. In nauw overleg zijn ze tot een integraal plan gekomen, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor een aantal circulaire producten, zoals de nieuwe biobased (woningscheidende) binnenwanden, de toepassing van circulair HR++-glas of het refurbishen van bestaande liften en sanitaire voorzieningen.

De werkzaamheden duren ongeveer twee jaar. Het gerenoveerde Rivierenhuis wordt naar verwachting in najaar 2025 opgeleverd.

Bron: Hemubo